TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verhaegen, Alfred Joseph Marie

    Geboortedatum:
    26 augustus 1907 (Stoppeldijk (Zld.))
    Overlijdensdatum:
    5 september 1944 (Vught)
    Begraven op:
    Asputten Kamp Vught
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Hoeven, A 115. Zoon van landbouwer Petrus Paulus Verhaegen(30 juni 1867 Hontenisse - 22 december 1923 Standdaarbuiten) en Euphemia Maria Fassaert (12 juli 1868 Hontenisse - 4 augustus 1922 Stoppeldijk). Rooms-Katholiek. Op 10 juli 1933 werd Verhaegen tot priester gewijd. Vanaf dat moment diende hij de Rooms-Katholieke Kerk als kapelaan in Baarle-Nassau en Hoeven. Lid verzet onder de schuilnaam Havé. Verhaegen trad op als leider van de LO-Hoeven. Hij hielp jonge mannen uit zijn dorp die zich wilden onttrekken aan de Arbeidsinzet aan adressen om onder te duiken, vaak bij boeren en voorzag hen van voedselbonnen, levensmiddelen en zakgeld. Na verloop van tijd had hij er ongeveer tachtig onder zijn hoede. Op 14 juli 1944 zou marconist Sjef Adriaansen (1*) voor het eerst vanuit de pastorie van Hoeven gaan uitzenden. Hij wilde daarmee net een begin maken, toen de peildienst van de Wehrmacht de pastorie binnenviel. De Duitse opsporingsautoriteiten waren door een informant van tevoren op de hoogte van de uitzending, Adriaansen werd ondanks heftig verzet gearresteerd. Ook de drie bewoners van de pastorie, pastoor De Hoog en de kapelaans Baars en Verhaegen, moesten mee. Ze werden in Breda in het gebouw van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) ondervraagd. Daarna zijn De Hoog en Baars naar Haaren overgebracht. Na vijf dagen werd dit tweetal vrijgelaten, omdat Verhaegen alle schuld op zich had genomen. (2*) Kort voordat de Duitsers Kamp Vught ophieven, zijn Verhaegen, Adriaansen en bijna zestig medegevangenen op 5 september 1944 doodgeschoten. In Hoeven is een straat (Verhaegenpark) naar hem vernoemd, terwijl aan de gevel van de kerk van St. Jan de Doper een plaquette ter nagedachtenis aan de kapelaan is aangebracht. Zijn naam staat voorts op het gedenkteken op de fusilladeplaats en de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught.
    (1*) Josephus Adriaansen (9 juni 1919 Woensdrecht). Engelandvaarder (via Zwitserland). In de nacht van 10 op 11 januari 1944 in de buurt van Breda samen met Harm Steen (14 juni 1916 Magelang, N.I. – 5 september 1944 Vught) gedropt.
    (2*) Eerdere lezingen over de arrestatie van Verhaegen waren onjuist of onvolledig. Zo meldde Het Grote Gebod dat de aanhouding van Verhaegen het gevolg was van arrestaties binnen de Geheime Dienst Nederland. In 'Hun naam leeft voort!' bleef buiten beschouwing dat de pastoor en de beide kapelaans tegelijk met Sjef Adriaansen zijn gearresteerd.
    (3*)Wim Adriaansen schrijft dat de informant Ingelman heette, uit Den Haag kwam, in Gastel woonde, voor de Crisis Controle Dienst werkte en deed alsof hij tot de ondergrondse behoorde. De achternaam Ingelman komt echter in het geheel niet voor in de personenoverzichten van het Gemeentearchief van Den Haag en de stadsarchieven van Rotterdam en Amsterdam. De site wiewaswie.nl geeft bij de naam Ingelman elf resultaten. De meest recente dateert evenwel uit het jaar 1839, waarin Margaretha Johanna Ingelman de trotse moeder werd van haar op 7 april geboren dochter Anna Barbera van Aalsburg. Er moet dan ook alleszins rekening mee worden gehouden dat Ingelman niet de echte naam van de informant is geweest. Het liep trouwens slecht af met Ingelman/'Ingelman'. Hij is geliquideerd in (of bij) een boerenschuur op het Kuivezand tussen Oudenbosch en Oud Gastel.

    Verhaegen is gecremeerd in het concentratiekamp Vught. Op 25 juli 1945 werd om half elf 's morgens in de kerk van Sint Jan de Doper in Hoeven een uitvaartdienst voor hem gehouden.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
      Dr. Willem L.M. Adriaansen, Sjef Adriaansen: Pelgrim naar Engeland, Foxy Design, Zaltbommel, 2014; Nationaal Monument Kamp Vught; site Brabantse Gesneuvelden; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; W.A. Brug, Hun naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Sterbebuch Kamp Amersfoort; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 10/1946 gemeente Hoeven).

    Foto