TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Robitaille, Joseph Philippe Guy

    Geboortedatum:
    2 oktober 1920 (Lauzon/Lévis/Quebec, Canada)
    Overlijdensdatum:
    21 juni 2014 (Ottawa/Ontario, Canada)
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Guy Robitaille ging in 1937 in dienst bij de militia om een militaire loopbaan te beginnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog op Sicilië raakte Guy bij het leiden van zijn troepen drie maal gewond en verbleef vervolgens negen maanden in het ziekenhuis. Later werd hem op grond van actierapporten zijn Military Cross toegekend. Na herstel van zijn verwondingen voerde Robitaille’s loopbaan hem door Noord Amerika en Europa. Aan het einde van de oorlog reisde hij naar Manilla – oorspronkelijk om een oude vriend op te zoeken – en zette een programma op om Canadese gezinnen in te lichten over de toestand van individuele krijgsgevangenen, het verstrekken van geld aan krijgsgevangenen voor hun eerste behoeften, het uitleggen van het rehabilitatieproces aan de slachtoffers en het identificeren van Japanse officieren die de oorlogswetten hadden overtreden. Na zijn bevordering tot Lieutenant-colonel in 1961 diende hij onder andere bij de NATO op SHAEF en op operationele posten en bij militaire inlichtingendiensten in Ottawa. Hij ging in 1971 met pensioen.
    Guy Robitaille overleed op 21 juni 2014 in het Perley and Rideau Veterans Health Center in Ottawa.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    Royal 22e Regiment, 1 Canadian Infantry
    Toegekend op:
    4 november 1943
    Aanbeveling:
    Wegens dapperheid, moed en leiderschap tegenover de vijand op 28 juli 1943 bij Santa Maria op Sicilië. Deze officier vooerde het bevel over 9 peloton tijdens de aanval bij daglicht op punt 246 bij Santa Maria en tijdens het naderen van de vijandelijke positie raakte hij gewond aan zijn heup.
    Hij klom met zijn mannen verder de steile, kale heuvel op en werd weer geraakt door scherven in zijn linkerarm. Dat weerhield hem er echter niet van, zijn peloton te blijven aanvoeren.
    Net voordat hij de top bereikte, raakte hij weer gewond, dit maal in zijn borst en hij kon niet meer verder maar ondanks drie ernstige wonden bleef hij zijn mannen leiden en aanmoedigen. Nadat hij hoorde dat de aanval was geslaagd stond hij erop dat de gewonden vlak bij hem eerder dan hij behandeld zouden worden.

    WO 373/3/21
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto