TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ulrici, Johan Heinrich Christoffel

Geboortedatum:
20 december 1921 (Bussum, Nederland)
Overlijdensdatum:
29 januari 2005 (Mallorca, Spanje)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Eenheid:
Speciale groep "Compagnie Eric", Koninklijk Nederlands Indisch Leger
Toegekend op:
24 augustus 1950
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door in het tijdvak van 13 Maart tot en met 9 Augustus 1949, na eerst op 19 December 1948 aan de luchtlandingsactie in Djokja en op 27 December daaraanvolgende aan de overeenkomstige actie op Sumatra te hebben deelgenomen en, na te zijn benoemd tot Commandant van de Gevechtsgroep “Eric”, verschillende zeer belangrijke acties tegen terroristische benden in West-Java uit te voeren, waarbij het aan zijn voortreffelijke leiding, onverschrokken, voortvarend, onvermoeid, voorbeeldig en bekwaam optreden was te danken, dat vele op de voorgrond getreden verzetslieden konden worden veronzijdigd of gevangen genomen en een aanzienlijke hoeveelheid wapens, munitie en documenten konden worden buitgemaakt, terwijl slechts eenmaal aan eigen zijde twee gesneuvelden vielen te betreuren.

In het bijzonder blonken uit zijn acties:
van 8 - 11 April 1949 bij Kampong Leutjang;
van 21 - 23 April 1949 bij de Kampongs Tjirabak en Kaboejoetan 2;
van 20 - 24 Mei 1949 bij Kampong Telesak 1;
van 27 Mei 1949 bij Kampong Tjitjabar (of Tjatjabar);
van 10 - 17 Juni 1949 bij de Kampong Mantjagar, Tjinjasak en Tantilam;
op 9 Augustus 1949 bij Tjiloetoeng-Girang, toen hij als patrouillecommandant tijdens zijn opsporingspogingen van de schuilplaats van een beruchte bendeleider in zeer moeilijk terrein tegenover een 20-tal goed opgestelde, gewapende bendeleden van diens stafkwartier kwam te staan, op uiterst beleidvolle wijze op te treden en op het juiste ogenblik met de bij zijn patrouille ingedeelde officier-pelotonscommandant en twee Indonesische soldaten, nadat hij een handgranaat had geworpen, tot de stormaanval over te gaan waarbij 18 bendeleden werden veronzijdigd."

K.B. nr. 6 (ingetrokken bij K.B. 19 van 3 oktober 1953)
Bronzen Leeuw (BL)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1e Luitenant
Eenheid:
K.P. District Amersfoort, Nederlands Verzet
Toegekend op:
5 mei 1953
Bronzen Kruis (BK)
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 bij de K.P. (Knokploeg) in het district AMERSFOORT.
Onder meer heeft hij meermalen spoorlijnen opgeblazen in het Gooi en bij AMERSFOORT, waar het centrale seinhuis op het station in de lucht vloog nadat de eerste poging een uur tevoren was mislukt. Op de terugtocht van deze sabotagedaad kwam hij in een vuurgevecht met een Duitse patrouille, die werd verjaagd met achterlating van doden en gewonden."

K.B. nr. 61 Ingetrokken bij K.B. 19 van 3 oktober 1953
Periode:
Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949)
Rang:
Kapitein
Toegekend op:
3 oktober 1953
"Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw, door, na reeds tijdens de Duitse bezettingsjaren 1940-1945 bij de K.P. (knokploegen) in het district AMERSFOORT meermalen door het opblazen van spoorlijnen in het Gooi en bij AMERSFOORT loffelijke blijken van moedig optreden tegenover de vijand te hebben gegeven, in het bijzonder in het tijdvak van 13 Maart tot en met 9 Augustus 1949 bij vele acties tegen terroristische benden in West-Java heeft zich onderscheiden door uitstekende daden van moed, beleid en trouw.
Op grond van de door hem in het illegaal verzet in NEDERLAND en bij de luchtlandingsacties in DJOKJA en op SUMATRA in December 1948 betoonde aanvoerderseigenschappen werd luitenant Ulrici in begin 1949 door de toenmalige Territoriaal tevens Troepencommandant van WEST-JAVA tot Commandant aangesteld van de met zijn illegale schuilnaam genoemde gevechtsgroep "Eric".
Aan zijn voortreffelijke, van grote voortvarendheid en onverschrokken doorzettingskracht getuigende leiding van deze maandenlang schier rusteloos voortgezette acties tegen het bendewezen in het Pasoendanse was het te danken dat vele op de voorgrond getreden verzetslieden onschadelijk konden worden gemaakt of gevangen genomen en een aanzienlijke hoeveelheid wapens, munitie en documenten kon worden buitgemaakt, terwijl slechts eenmaal aan eigen zijde twee gesneuvelden te betreuren vielen."

K.B. nr 19
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

Bronnen

Foto