TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Petrovits, Eugene J.

Dienstnummer:
31 043 006
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company B, 261st Medical Battalion (Amphibious), DIME Force, Seventh Army, U.S. Army
Toegekend op:
21 september 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij de uitvoering van opmerkelijke diensten van 11 juli tot 7 augustus 1943. Bij het regelen van de afvoer van gewonden tijdens de campagne op Sicilië toonde hij grote tegenwoordigheid van geest bij het zorgen voor de behoeften van de gewonden en het zorgen voor hun rust. Later nam hij de volledige verantwoordelijkheid voor het functioneren van het ziekenhuislaboratorium op zich en met zijn tomeloze energie onder slechte omstandigheden hielp hij de artsen bij het stellen van belangrijke diagnoses die anders niet mogelijk zouden zijn geweest. Door zijn iniatief en zijn talent voor het nemen van verantwoordelijkheid, was Sergeant Petrovits een inspiratie voor de officieren en manschappen in zijn regiment.

Headquarters North African Theaterof Operations, United States Army APO 534 (21 September 1943).
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties in het kader van militaire operaties als Collections Platoon Leader, Company "B", 261st Medical Battalion van 7 juni 1944 tot 1 september 1944. Staff Sergeant Petrovits leidde en regelde zelf de afvoer van meer dan 15.000 gewonden per brancard en per jeep naar het strand, vaak onder artillerievuur en luchtaanvallen. Zijn voortdurende plichtsbetrachting en onvermoeibare inspannigen vrolijkte de uitgeputte mannen op en moedigde hen aan tot grotere inspanningen. Hij was altijd beschikbaar, zowel overdag als ’s nachts, na 18 tot 20 uur per dag gewerkt te hebben voor het regelen van de afvoer van de gewonden naar de LST’s en de hospitaalschepen; regelmatig werden er meer dan 500 gewonden per dag afgevoerd. Naast deze taken, was hij altijd oproepbaar voor laboratoriumwerk, van vitaal belang voor de behandeling van gewonden; hij deed veel bloedonderzoek, vaststelling van de bloedgroep essentieel voor transfusies en diverse andere soorten chemische analyse en microscopisch onderzoek. Zijn werk was van onschatbare waarde bij de behandeling van onze gewonden door onze chirurgen en voor de juiste en snelle afvoer van de vele gewonden naar ziekenhuizen in het achterland in Engeland. De kwaliteit van uitvoering van zijn taken strekken hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika tot grote eer.

Bronnen

  • - Legion of Merit Citation
    - Bronze Star Medal Citation

Foto