TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

George, Harold Huston "Pursuit"

Geboortedatum:
14 september 1892 (Lockport/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 april 1942 (Darwin/Northern Territory, Australie)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 9. Graf: 5952.
Dienstnummer:
0-9605
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
139th Aero Squadron, 4th Pursuit Group, American Expeditionary Forces (AEF), U.S. Army
Toegekend op:
1919
Aanbeveling:
Aan Harold Huston George, First Lieutenant (Air Service), U.S. Army, is een Distinguished Service Cross toegekend wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie bij Bantheville in Frankrijk op 27 oktober 1918. Lieutenant George toonde grote moed bij het aanvallen van een formatie van vier vijandelijke Fokker vliegtuigen; hij schoot er in een fel gevecht twee neer en joeg de andere twee terug naar hun eigen gebied.

General Orders No. 46, W.D.
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
5th Air Force, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
1942
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Army Distinguished Service Medal postuum toe te kennen aan Brigadier General Harold Huston George (ASN: 0-9605), United States Army Air Forces, wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie van grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten.
Brigadier General George diende als Chief of Staff, Far Eastern Air Force, als bevelvoerend officier Fifth Interceptor Command en van 21 december 1941 tot 11 maart 1942 voerde hij het bevel over alle luchtmachteenheden op de Filippijnen. In die laatste hoedanigheid droeg hij de volledige verantwoordelijkheid voor alle operaties van de luchtmacht bij de verdediging van het schiereiland Bataan, Corregidor en de andere versterkte eilanden in de ingang van de Baai van Manilla. Hij had briljante strategische en tactische ideeën en onder voortdurende aanvallen door een overmacht van vijandelijke vliegtuigen toonde hij een opmerkelijk talent voor bevelvoering; zwakke troepen werden ingezet op een manier waarop aan de dringende behoeften van het commando werd voldaan en en de vijand doelmatig werd aangevallen wanneer de gelegenheid zich voordeed. Zijn persoonlijke moed en zijn voortdurend plichtsbesef, zijn vindingrijke improvisatie wanneer normale middelen ontbraken en zijn inspirerende leiderschap bij de uitvoering van schijbaar onmogelijke taken hielden zijn troepen intact en effectief ondanks alle pogingen van de vijand en leverden een onmetelijke mate bijdrage aan de defensieve inspanningen van het hele commando. De uiterst opmerkelijke prestaties van Generaal George en zijn toegewijde bijdrage in dienst van zijn land strekken hem en de United States Army Air Forces tot de hoogste eer.

War Department, General Orders No. 23 (postuum toegekend)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto

Thema's