TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cole, Kenneth John

Geboortedatum:
1919 (Wellingborough/Northamptonshire, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
569476
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Kenneth Cole meldde zich op 26 juni 1936 als leerling monteur voor dienst op R.A.F. Halton. Hij werd op 5 januari 1939 bij No. 29 Squadron op Debden geplaatst en vandaar, eind augustus 1939 naar Singapoer waar hij bij No 230 Squadron kwam dat met de Sunderland vloog.
Hij ging in februari 1940 met het squadron naar Ceylon waarna het in mei 1940 werd overgeplaatst naar Middle East Command. In eerste instantie opererend vanuit Egypte voerde het squadron verkenningen en anti-duikbootpatrouilles uit voor de Mediterrane vloot. Hij werd ingaande 1 maart 1941 bevorderd tot Sergeant.
Tijdens de Duitse invasie van Griekenland in april 1941 kregen 228 en 230 Squadron tot taak 900 vluchtelingen van de Griekse kust te evacueren. Daaronder bevonden zich hoge Geallieerde bevelhebbers en de Griekse koning. De Sunderland van Cole, gevlogen door Wing Commander P.R. Woodward vloog de Koning der Hellenen van Griekenland naar Kreta waarvoor hij, net als de hele bemanning van zeven man een Griekse onderscheiding ontving. Hij kreeg de onderscheiding pas echt in 1962 toen hem het Griekese Luchtmachtkruis werd toegezonden, samen met de desbetreffende aanbeveling.
Cole bleef bij het squadron tot 31 mei 1943 toen hij als instructeur werd geplaatst. Hij werd uiteindelijk op 2 maart 1949 uit de dienst ontslagen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 230 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
18 september 1942
Aanbeveling:
Deze luchtmachtman heeft meer dan 1.000 operationele vlieguren gemaakt op 168 missies als monteur/schutter in Sunderlands. In de loop van deze operaties heeft het vliegtuig waarin hij vloog waardevolle verkenningen en anti-duikbootpatrouilles gedaan waarvan de succesvolle voltooïng in niet geringe mate te danken was aan de opmerkelijke kwaliteiten van kalmte en vindingrijkheid die door hem werden getoond. Hij leverde uitermate waardevol werk toen het vliegtuig betrokken was bij de evacuatie van Brits personeel uit Griekenland en Kreta waarbij de uitmuntende technische staat van het toestel onder moeilijke omstandigheden grotendeels het resultaat was van zijn onvermoeibare inspanningen. De bemanning waarvan hij lid was is verantwoordelijk geweest voor de vernietiging van drie vijandelijke jagers tijdens luchtgevechten en heeft 12 aanvallen op vijandelijke U-boten gedaan waarvan er twee definitief tot zinken werden gebracht en ten minste drie zwaar beschadigd.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
26 maart 1945
Air Force Cross

Bronnen

Foto