TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jussen, Jan Hubert

Geboortedatum:
30 juni 1884 (Vaals)
Overlijdensdatum:
22 september 1944 (Helmond)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Monteur aan weefstoelen bij de N.V. Raymakers, woonde op Kanaaldijk 59. Getrouwd in Vaals op 04-05-1911 met Elisabeth Maria Ortmans (12-12-1887 te Aken, Duitsland).

Jussen werkte in een Akense weverij. In 1939 kreeg hij een baan als monteur aangeboden bij de Koninklijke Textielfabriek Raymakers in Helmond. Hij verhuisde hier naar bedrijfswoning in het kantoorgebouw van de fabriek aan de Kanaaldijk Noord-West 59. Het pand is ondertussen gesloopt en stond op de plek waar nu een parkeerplaatsje ligt op de kruising met de Beatrixlaan.

Raymakers02
Het kantoorpand (links) aan de Kanaaldijk N.W. 59. Bron: Fotoarchief Jeroen Koppes.

Alles ten westen van het kanaal werd op 22 september 1944 bevrijd. Alle bruggen waren opgeblazen waardoor het westen van Helmond van de rest was afgesneden. Medewerkers van Raymakers die aan de oostkant woonde konden hierdoor niet meer naar huis. Zijn vrouw zorgde voor het eten van zijn collega's, het brood raakte op een gegeven moment op. Ze vroeg hem om een zak meel te halen van de zolder van het kantoor, maar hij kwam niet meer terug. Hij werd op 22 september achter de balkondeuren getroffen door, vermoedelijk, een Duitse mitrailleur. Hij overleed ter plekke.

Helmond zou uiteindelijk op 25 september helemaal bevrijd worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen