TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Evers, Josephus Johannes Maria

Geboortedatum:
2 februari 1924 (Helmond)
Overlijdensdatum:
31 mei 1945 (Oost-Europa)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Helmond, Burgemeester van Houtlaan 124. Was kantoorbediende. Opgebracht door de Landwacht en naar concentratiekamp Amersfoort gebracht. Overlijdensdatum is volgens bevolkingsregister. Opgepakt op 25 juni, op 26 juni naar Eindhoven gebracht en op 27 juni naar concentratiekamp Amersfoort. Op 26 september 1944 werd hij naar Zwolle gebracht.

Twee ooggetuigen plaatsten hem in 1945 nog in Letland.
Van der Sluis: "De door u getoonde Evers herken ik heel goed. Ik leerde hem kennen in Letland. Hij lag in een kamp 7 km verder dan het mijne, bij het dorp Talsen [Talsi], dit was ca. November 1944. Daarna heb ik hem nog gezien in Dundangen [Dundaga] ca. Jan/Febr. 1945. Sindsdien heb ik hem niet meer gezien."
Lourenburg: "Ik heb de vermiste omstreeks November 1944 te Nauw Calsenau in Letland leren kennen. [...] Wij werkten beiden bij de N.O.C. aldaar. Wij verbleven daar tot de capitulatie op 8 Mei 1945. Wij werden door de Russen gevangen genomen en in kampen geplaatst. Ik welk kamp de vermiste terecht kwam is mij niet bekend, ook niet met wie hij samen op transport is gesteld. Dit transport had plaats op 9 Mei 1945, op welke datum de vermiste nog in leven was. Uit de buurt van Helmond was er nog een andere Evers (geen familie). Deze droeg een bril."

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Rode Kruis - oorlogsarchief
  • - Helmonds Heem.
    - Overlijdensakte.
    - Totaallijst omgekomenen, Commissie "namenlijst omgekomenen", 1995.
    - Rode Kruis dossier Evers.