TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sommen, Johannes Marinus Joseph van der

Geboortedatum:
7 maart 1919 (Helmond)
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 ('s-Gravenhage)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Den Haag
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Helmond, Vossenstraat 37. Verwarmingsmonteur/bankwerker.

Van der Sommen was huzaar en gelegerd in de Nieuwe Alexanderkazerne aan de Van Alkemadelaan in Den Haag. Hij was ingedeeld bij het paardendepot van het II - Depot Cavalerie. Op 10 mei 1940 rond 04:00 uur (het was nog deels donker) bombardeerden de Duitsers deze kazerne. Het gevolg was 65 doden. 59 direct en 6 later in het Bronovo ziekenhuis. Op het moment van het bombardement was er nog geen alarm gegeven. Velen lagen nog te slapen. Door het ontstaan van branden zijn een behoorlijk aantal huzaren geheel of gedeeltelijk verbrand.

Op last van het Algemeen Hoofdkwartier zijn alle lichamen (ook zij die nog herkenbaar waren) naamloos gekist.

De Zuid-Willemsvaart d.d. 27 mei 1940 schrijft:
Voor het vaderland gevallen. - j.l. Zaterdag [25 mei] is het eerste officieele bericht gepubliceerd over een stadgenoot, die in den strijd voor het vaderland is gevallen. Het is de gewoon dienstplichtige Johannes Marinus Joseph van der Sommen, geboren 7 Maart 1919 te Helmond en wonende Vossenstraat 37 alhier. Op 10 Mei is zijn jonge leven afgesneden. Van der Sommen maakte deel uit van staf en paardendepot cavalerie.
Ook bij Cuyck zou een stadsgenoot [Adrianus Josephus Jacobs] gesneuveld zijn en aldaar begraven. We ontvingen hierover echter nog geen officieele mededeeling.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen