TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brugge, van der, Dirk L.

Geboortedatum:
21 juni 1922
Overlijdensdatum:
17 december 2003
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dick moest onderduiken na deelname aan de mei stakingen. Met andere jongeren had hij getracht de melkfabriek plat te leggen. In de Zuid-Oostelijke hoek van het Land van Altena vonden Maandag 3 Mei demonstraties plaats voor de zuivelfabriek te Eethen. Daarna trok een troep stakers, onder wie arbeiders van genoemde zuivelfabriek, naar het naburige Wijk. Te Wijk groeide de betogende menigte aan tot 150 man. Men begaf zich naar het distributiekantoor en sommeerde het daar aanwezige personeel, het werk neer te leggen. Ook de kantoorhouder van de P .T .T . moest onder dwang van het publiek het loket sluiten. Vervolgens trokken de stakers naar het gemeentehuis, waar zij de burgemeester, de secretaris en de bode aantroffen. Deze bedachten zich niet lang en gingen naar huis. De stakers verbreidden zich daarna in de omgeving van het dorp om er op toe te zien, dat er geen veldarbeid meer werd verricht. Hier en daar lieten zij paarden uitspannen. Vermoedelijk hadden enige in Wijk wonende NSB-ers intussen de SD in Den Bosch gewaarschuwd. Plotseling naderde een SD- commando, dat, van de Heusdense dijk af, op de stakers begon te schieten. Ieder zocht een goed heenkomen. Nadat de SD een veertigtal weggeworpen fietsen had buitgemaakt, begon ze de omgeving van Wijk te doorzoeken en arresteerde zij daarbij vier arbeiders, die zich in een schuurtje hadden ver­ borgen. Eén van hen, S. van Zandvliet, had een groot hakmes (zoals bij het bietenrooien wordt gebruikt) in zijn zak. Dit maakte hem tot de meest ver­ dachte van de vier gearresteerden, die ijlings naar Eindhoven werden over­ gebracht om voor het Standgericht te verschijnen. Tenslotte meenden de Duitsers er mee te kunnen volstaan slechts één man van de gevangenen te offeren. Maandagmiddag vond de executie van S. van Zandvliet plaats, tezamen met een aantal Eindhovense arrestanten. Genderen, Nederland 3 mei 1943

Lid Verzetsgroep Groot-Ammers De Verzetsgroep Groot-Ammers was onderdeel van de knokploeg van de Alblasserwaard, de KP Sliedrecht. Betrokken waren onder meer Kars van Duuren en Klaas Heijboer. De LKP in de Alblasserwaard verzorgde onder meer crossings door de Biesbosch naar het bevrijde Zuiden van geallieerde militairen, waaronder Generaal Hackett. Ontving hiervoor de Medal of Freedom.

Een Britse majoor, George L. Sullivan, was gewond geraakt bij Den Bosch en door de Duitsers gevangen genomen, hij werd behandeld in de Citadelkazerne te Gorinchem, is daar ontsnapt en door verzetsmensen naar Hoogblokland gebracht. Na verdere genezing en met valse papieren begint op 1 november 1944 zijn tocht naar het al bevrijde deel aan de overkant van de Maas. Dick van der Brugge uit Babyloniënbroek haalt hem, samen met 2 andere vluchters, op in Hoogblokland en brengt ze via Hardinxveld – Dordtse Biesbosch – Nieuwe Merwede – Bandijk – Werkendam – Tol – Almkerk – Den Duyl – Hillse Steeg naar Babyloniënbroek. Het ouderlijk schoolhuis van Dick zit vol met ingekwartierde Duitse soldaten dus willen ze diezelfde nacht naar de boerderij van Wim en Bram Straver op Den Hill. Inmiddels is er zoveel chaos op de weg, met evacués en Duitse troepen, dat ze bij Izak de schoenmaker het veld in vluchten om te proberen via de Mosterddijk op Den Hill te komen. Op de Mosterddijk wil George, verkleumd en koortsig, overnachten in een stroschelf. Ze maken er, een eindje boven de grond, een hol in en eten stukken biet van de akker om de honger te stillen. Dick informeert bij Wim; Bram Straver en gelukkig hebben ze voor George een schuiladres: het gemaal van Hannes de Graaf in de Hillse Polder. Daar was al iemand van het verzet ondergedoken, maar er verbleven ook evacués. Een week later roeien liniecrossers hem via Werkendam door de kreken van de Biesbosch en over de Amer naar Drimmelen en komt George veilig in Antwerpen aan.

Marine Officier. /1/1948 adelborst, 1/7/58 uit dienst LTZ1, LTZ 1 KMR 1961-1967, van 1 jan 1948 tot 1 jan 1961. Met Hr.Ms. Evertsen naar de oorlog in Korea. Uitgezonden naar de oorlog in Nieuw Guinea met de marine van sep 1953 tot feb 1955

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Toegekend op:
18 januari 1947

Toegekend met gesp "XV".
Ereteken voor Langdurige Dienst als Officier

Bronnen

Foto