Weiser, Hermann

Geboortedatum:
22 november 1918 (Ottenau, Duitsland)
Overlijdensdatum:
21 maart 1970 (Ludwigsburg, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Duitse Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Obersturmführer der Reserve (Reserve 1e Luitenant)
Eenheid:
2./AA LAH
Toegekend op:
28 maart 1943
Samenvatting:
De aanbevelling voor het Ritterkreuz (zonder de details van zijn loopbaan) van Weiser luidt als volgt:
De Kampfgruppe die in het zuiden en zuidwesten van Karkov vocht behaalde daar uitstekende resultaten. Zijn Kompanie, voortdurend in het heetst van de strijd, bracht de vijand zware en bloedige verliezen toe.
Op 6.3.1943 had de Kampfgruppe opdracht vanuit hun startpunt ten noorden van het gebied rond Olchowatka te vertrekken via Blagedatnoje – Laideschevo tot voorbij Hf. Ssenhkoff Kut om door te breken. Ze moest door de sterke vijandelijke posities ten zuiden van Walki heen breken en daarmee de voorwaarden scheppen voor een verdere aanval van de divisie op Misha.
Alle leiders op het aanvalspunt slaagden en SS-Obersturmführer Weiser trok in zijn eigen aanval op tegen het vijandelijke verdedigingsstelsel. Dat was ondanks sterke vijandelijke tegenstand en een betrekkelijk ongunstige route naar het punt van doorbraak. Zonder acht te slaan op zijn bedreigde flank drong hij vroeg op de dag moedig met zijn Kampfgruppe door en steunde daarmee de aanvallen van de naastliggende Kampfgruppen. Met de verovering van Hf Ssenhkoff-Kut in de vroege morgen na felle huis tot huis gevechten waar hij aan het hoofd van zijn mannen streed, maakte hij het oprukken van de tanks mogelijk. Dat was alleen maar mogelijk door het uitschakelen van de vijandelijke zware wapens, in het bijzonder de verdediging door tanks.
Hij nam dezelfde dag op eigen intiatief de beslissing om de opmars naar Walki te staken vanwege tekorten aan munitie en materiaal. De verliezen van de vijand komen overeen met het succes van de dag:
3 kanonnen (12.2cm), 20 kanonnene (7.62cm lang), 9 AT-kanonnen (4.5cm), 5 AT (3.7cm),
20 mortieren, 35 mitrailleurs, 19 tankkanonen, 49 lichte voertuigen en diverse lichte wapens.
De volgende dag, 7.3.1943, tijdens de aanval door de Kampfgruppe op het sterk verdedigde dorp Walki, drukte SS-Obersturmführer Weiser met zijn compagnie die op tanks meereed meedogenloos door de zware wapens van de vijand. Hij brak door het defensieve front en maakte de snelle opmars van de Kampfgruppe naar Walki mogelijk door snelheid en minachting voor zijn eigen kwetsbaarheid. Hij slaagde er met bliksemsnelle acties in de vijandelijke sterkte in het westen van het dorp neer te slaan en voorkwam dat de vijand mijnen kon leggen. Op eigen initiatief drukte SS-Obersturmführer Weiser dezelfde middag met zijn Kompanie door, Walki uit naar de spoorlijkn in Hf. Grinzef en daarmee veranderde hij de terugtrekking van de vijand in een wilde vlucht. De resterende vijanden in het gebied rond Walki werden vernietigd.
De oogst van die dag: 32 kanonnen (7.62cm lang), 3 kanonnen 12.2.cm, 8 lichte kanonnen, 11 mortieren en 57 vrachtwagens.
Op de eerste dag van de aanval op Karkov, drong SS-Obersturmführer Weiser met zijn compagnie door tot de hoofdweg Stara – Moskovka. Zeer sterke vijandelijke tankeenheden voorkwamen de verovering van de weg die naar Tschuguyev leidde. Op de tweede dag drukte SS-Obersturmführer Weiser nogmaals door naar Stara – Moskova en de sterke barrière van tanks op de straat. SS-Obersturmführer Weiser gebruikte zijn pistool en doodde twee Sovjet tankcommandanten die in hun koepel stonden. In het volgende felle straatgevecht vocht Weiser weer vooraan en was een voorbeeld voor de compagnie. Zijn compagnie vernietigde of veroverde meer dan 15 kanonnen en 100 stukken anti-tankgeschut.
SS-Obersturmführer Weiser heeft door zijn behoedzame leiding succes na succes behaald. Ik verzoek dat de prestaties van deze compagniesleider worden erkend door toekenning van het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen