TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stark, Harold Raynsford "Betty"

Geboortedatum:
12 november 1880 (Wilkes-Barre/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
21 augustus 1972 (Washington D.C./District of Columbia, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 30. Rij: LH. Graf: 433.
Dienstnummer:
0-5548
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
Philippine Squadron. U.S. Navy
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Navy Distinguished Medal toe te kennen aan Commander Harold Raynsford Stark (NSN: 0-5548), United States Navy wegens uitzonderlijk waardevolle diensten bij een taak met grote verantwoordelijkheid als commandant van een eskader kleine en oude destroyers, in alle haast uitgerust op de Filippijnen en naar de Middellandse Zee gestuurd toen de zuidwestelijke moesson op zijn hoogtepunt was. Onder Commander Stark’s efficiënte leiding werd de reis ondanks vele problemen met succes afgelegd in een tijd die veel korter was dan voor mogelijk was gehouden en het eskader arriveerde in uitstekende conditie in de Middellandse Zee, op tijd om actief en efficiënt deel te nemen aan de anti-onderzeeboot campagne daar en op de Atlantische Oceaan. Wegens uitzonderlijk waardevolle diensten in de staf van de Commander U.S. Naval Forces in Europese wateren.

Authority: Navy Book of Distinguished Service (Stringer)
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Admiral (Luitenant-admiraal)
Eenheid:
Chief of Naval Operations, U.S. Navy
Toegekend op:
augustus 1942
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke en waardevolle diensten in een taak met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten, gedurende zijn tijd als Chief of Naval Operations van 1939 tot 1942 toen hij belast was met de verantwoordelijkheid voor de opbouw en het bestuur van de grootste marine in vredestijd uit de geschiedenis van dit land. Vanwege zijn uitzonderlijke leiderschapskwaliteiten en zijn uitmuntende bekwaamheid genoot hij met zijn raad en adviezen het volste vertrouwen van het Ministerie van Marine, van het Congress en van de President van de Verenigde Staten wat blijkt uit de bestuurlijke en wettelijke maatregelen die voor de Marine werden genomen om een hoge graad van oefening te bereiken en de opbouw van een “twee- oceanen Marine”.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 305
-
Tweede DSM/N als Gold Star ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Admiral (Luitenant-admiraal)
Eenheid:
Chief of Naval Operations, U.S. Navy
Toegekend op:
18 augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten. Admiraal Stark was verantwoordelijk voor de planning, voorbereiding en coördinatie van het aandeel van de Amerikaanse Marine in de lancering van de campagne voor de bevrijding van Europa in de Tweede Wereldoorlog. Door een scherpe vooruitziende blik en uitzonderlijke bestuurlijke capaciteiten was hij in staat het voor deze enorme operatie vereiste personeel en materiaal te plannen en aan die eisen te voldoen. Slechts door zijn onvermoeibare inspanningen werd deze invasie met succes uitgevoerd. De diensten verleend door Admiraal Stark strekken hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten tot grote eer.

War Department, General Orders No. 68
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Admiral (Luitenant-admiraal)
Eenheid:
12th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
1945
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten, in een taak met grote verantwoordelijkheid als bevelhebber van de Amerikaanse Marine in Europa van 30 april 1942 tot 14 augustus 1945. Admiraal Stark onderhield nauwe betrekkingen met Britse en andere marine autoriteiten op het Europese strijdtoneel en was een kundig vertegenwoordiger van de Verenigde Staten bij de integratie van de militaire plannen van de Geallieerden; hij leidde vaardig de deelname van de Marine aan de problemen van de bevoorrading van het Verenigd Koninkrijk en vestigde in dat gebied bases die essentieel waren voor training en operaties van de amfibische troepen van de Verenigde Staten; hij nam zijn verantwoordelijkheid voor de logistieke ondersteuning van de Task Force van de Marine die aan de invasie van Normandië was toegewezen en voor de constante bevoorrading ter ondersteuning van de Geallieerde grondtroepen na de invasie. Admiraal Stark, die diende als marine adviseur van United States Member of the European Advisory Commission, leverde, naast zijn taak als Senior Naval Representative in Europe, opmerkelijke en briljante diensten niet alleen als marine bestuurder maar ook als een uiterst bekwame en diplomatieke afgezant in zijn betrekkingen met Geallieerde autoriteiten waarmee hij aanzienlijk bijdroeg aan het succes van de invasie in Normandië en in het na-oorlogse Europa. De uivoering van deze veeleisende en belangrijke opdracht werd gekenmerkt door uitzonderlijk tact, intelligentie, professionele integriteit en loyaal plichtsbesef wat hem de Amerikaanse Marine en zijn land tot hoge eer strekt.

Derde DSM/N als tweede Gold Star ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

1 bronze service star
American Defence Service Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Silver palm
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto