TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mullineaux, James John

    Geboortedatum:
    mei 1918
    Dienstnummer:
    547644 (NCO)/49699 (Officer)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    James Mullineaux kwam in 1937 bij de R.A.F. Aan het begin van de vijandelijkheden was hij opgeklommen tot A.C.; hij meldde zich vrijwillig als boordschutter en werd bij 149 Squadron geplaatst, een Wellington eenheid die op Mildenhall in Suffolk lag.
    Mullineaux en het squadron werden al op 3 september 1939 bij de oorlog betrokken toen drie Wellingtons een gwwapende verkenning deden boven de Noordzee terwijl de volgende de eerste bombardementsvlucht werd gemaakt naar vijandelijke oorlogsschepen in Brunsbüttel.
    Mullineaux maakte nog vele vluchten voordat hij in juni 1940 zijn eerste tour voltooide, een van de meest opmerkelijke vluchten was de bovengenoemde aanval bij daglicht op vijandelijke scheepvaart in Wilhelmshafen op 18 december 1939 (slag in de Bocht van Helgoland) waarvoor hij werd onderscheiden met de D.F.M.
    Hij werd in juni 1940 met verlof gestuurd waarna hij bij No 101 Squadron werd geplaatst.
    In de nacht van 28 op 29 augustus 1942, tijdens een aaval op Neurenberg, kreeg zijn Wellington motorstoring en de piloot was gedwongen een noodlanding te maken, 40 kilometer ten noordwesten van Mannheim – de bemanning maakte zich uit de voeten toen het toestel in brand vloog. Hij slaagde erin een paar dagen aan arrestatie te ontkomen totdat hij op 3 september 1942 bij Landotan werd opgepakt.
    Hij werd vervolgens naar Stalag 344 bij Lamsdorf gestuurd en in augustus 1944 werd hij overgeplaatst naar Stalag Luft III bij Sagan, het toneel van de Grote Ontsnapping. Na een ontsnappingspoging bleef hij drie maanden op de vlucht waarbij hij zich als Waal voordeed; hij werd uiteindelijk opgepakt en wreed ondervraagd door de Gestapo die hem zo ernstig mishandelde dat hij uiteindelijk in het Duits riep: "Stop, ik ben een Britse officier." De ondervragers van de Gestapo sprongen onmiddellijk in de houding en salueerden.
    Mullineaux werd uiteindelijk in mei 1945 in Lübeck bevrijd maar kreeg een paar zenuwinzinkingen als gevolg van de behandeling die hij als krijgsgevangene had ondergaan.

    Sergeant
    24 augustus 1942: Pilof Officer on Probation (emergency)
    24 februari 1943: Flying Officer on Probation (war sub)
    24 augustus 1944: Flight Lieutenant (war sub)
    24 februari 1946: Flight Lieutenant

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Aircraftman, 1st Class
    Eenheid:
    No. 149 (East India) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    16 januari 1940
    Aanbeveling:
    Deze vlieger, staartschutter in een Wellington van een formatie die op 18 december 1939 een aanval deed op de marinebasis in Wilhelmshafen, toonde ondanks zwaar afweervuur en herhaalde aanvallen van vijandelijke jagers grote m0ed en koelbloedigheid en slaagde erin een tweemotorige vijandelijke jager – een Me 110 – neer te schieten die brandend neerstortte en een andere Me 110 werd vernietigd in samenwerking met zijn buikschutter (in een Wellington??)

    Aanvullende opmerkingen van de A.O.C.:
    Dit is de tweede keer dat bovengenoemde boordschutter meegewerkt heeft aan het vernietigen van vijandelijke vliegtuigen. Beide keren heeft hij voorbeeldige kalmte en moed getoond en hij heeft goed gericht en nauwkeurig vuur gegeven. Bij de eerste keer droeg zijn ondersteunende vuur op een vijandelijk vliegtuig dat een ander toestel van zijn formatie aanviel grotendeels bij aan de vernietiging ervan.
    Distinguished Flying Medal (DFM)

    Bronnen

    Foto