TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bergefurt, Johannes Petrus

Geboortedatum:
11 oktober 1925 (Arnhem, Nederland)
Overlijdensdatum:
27 februari 2015 (Arnhem, Nederland)
Dienstnummer:
25.10.11.122
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Res. 2e luitenant voor algemene dienst
Toegekend op:
8 mei 1951
Voordracht:
“Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door op 3 Januari 1951, ingedeeld bij de A. Compagnie van het Nederlands Detachement Verenigde naties in KOREA, nabij CHAKYONNI, toen hij had vernomen dat de groepscommandant van een met omsingeling bedreigde groep gewond was geraakt, zich onmiddellijk geheel vrijwillig te melden om het commando van deze groep op zich te nemen.
Vervolgens door zonder zich te bedenken onder zwaar en gericht vijandelijk vuur naar deze groep te snellen, het commando op zich te nemen en niet alleen door zijn bekwaam en beleidvol optreden, doch ook door zijn bezielend voorbeeld het mogelijk te maken dat de gewonden konden worden afgevoerd, daarbij zelf een gewonde militair op te nemen en onder vijandelijk vuur te vervoeren.
Voorts door de rest van de groep zonder verdere verliezen aan omsingeling door de overmachtige vijand te onttrekken en daarbij deze tevens zodanige verliezen toe te brengen dat ernstige bedreiging voor de verdere terugtocht werd voorkomen.”

Koninklijk Besluit van 8 Mei 1951 No. 23.
Bronzen Leeuw (BL)

Toegekend met zwaarden.
Officier in de Orde van Oranje Nassau (ON.4)

Bronnen

  • - Overlijdensbericht Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen

Foto