TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederveen, Johannes Henricus Maria

Geboortedatum:
8 januari 1927 (Helmond)
Overlijdensdatum:
16 april 1949 (Batoeretno (Indonesië))
Begraven op:
Nederlands Ereveld Candi
Vak: A. Graf: 20.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Helmond, Molenstraat 82. Gesneuveld tijdens wachtlopen.

"In Memoriam, gesneuvelde 4e compagnie" verteld:
Op Paaszaterdag 1949, de zwarte dag van de 4e compagnie, kwam een sterke partouille onder hevig vuur te Batoewarno. Toen Korporaal Verbiest door de patrouillecommandant met zijn groep de kampong werd ingezonden aan de linkerflank, kregen wij de eerste klap en met een schreeuw viel Verbiest in het hart getroffen neer. Hij liep vooraan zijn groep, die hij altijd zo goed had geleid. En toen die groep haar commandant zag vallen was de ontsteltenis groot, hoewel het niet direct doordrong, dat ons een makker ontvallen was. Als vriend en kaderlid had hij een groot hart bij hoog en laag.

De door woest geschreeuw opgezweepte vijand maakte van de tijd, nodig voor het herstel van de groep, gebruik. Wij hadden Korporaal Verbiest uit het gezicht onder ketella-struiken neergelegd en zijn lichaam bedekt met enige looftakken. Zijn wapen was door zijn groep in veiligheid gebracht. Maar daar kwam de vijand aanstormen met wild gekrijs uit Jappenkelen. Vlakbij reeds hoorden wij geruis in de struiken en was er maar een ding mogelijk: recht er op af om rampen te voorkomen!

Maar het was al te laat. Het droge geratel van een Japanse bren velde drie, vier man aan onze zijde. Enkelen stormden door en de vijand week met achterlating van een dode Jap en zijn gehate bren en ook een snipergeweer. De ramp bleek groot te zijn. Soldaat Nederveen met een buikschot, soldaat Lennertz met een kaakschot, soldaat eerste klas Peters met een nierschot en soldaat Smulders met een schot door de arm lagen langs de wegkant in een droge sloot. Zij werden in een door de patrouillecommandant aangewezen kamponghuisje binnengedragen. Dit huisje werd het sterfhuis voor Jan Nederveen. Ziekenverpleger van Oijen en Soldaat Smits verzorgden de gewonden, terwijl het krijgsrumoer rond deze plek voortwoedde. Jan Nederveen leefde nog een uur en nam rustig afscheid van zijn peloton, zijn vader en kennissen thuis. Hij drukte nog de hand van zijn peletonscommandant, de sergeant-majoor Starren. "Bidt voor mij" kon hij nog zeggen en Smits bad met hem het Onze Vader.

Wij hadden hem gekend als een stille, ietwat verlegen jongen en betreurden zijn heengaan diep.

Laatste Bericht van Jack Kooistra geeft:
NEDERVEEN, Johannes Henricus Maria: Helmond 8 januari 1927 - 16 april 1949 Batoeretno.
Soldaat, lgt. 270108142, van 4-5-6 Regt. Inf. Ongehuwd. Geen beroep. R.K. Woonde in Helmond, Molenstraat 82. Hij is gesneuveld. Ereveld Candi/Semarang, vak A, nr. 20.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen