TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roberts, Clayton Leroy

Geboortedatum:
7 april 1925 (Oklahoma, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 oktober 1950 (Korea)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
2nd Battalion, 4th Marine Regiment, 1st Provisional Marine Brigade, U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Forager
Aanbeveling:
Wegens opvallene moed en onverschrokkenheid dienend bij het Second Battalion, Fourth Marines Reinforced, First Provisional Marine Brigade in actie tegen vijandelijke Japane troepen op Guam op de Marianen op 21 juli 1944. Toen zijn mortiersectie werd lastig gevallen door een groep sluipschutters meldde Pfc Roberst zich als vrijwilliger om een gevaarlijk terrein af te zoeken naar de sluipschutters. Hij raakte gewond toen hij het gebied vrij maakte van vijanden; hij weigerde op de verbandpost in de achterhoede te blijven en keerde terug naar zijn peloton en hervatte zijn taken totdat hem werd bevolen zich te laten afvoeren. Zijn koelbloedige moed onder vijandelijke tegenstand en zijn plichtsbesef strekken Pfc Roberts en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 0296-295
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor der Mariniers)
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
8 oktober 1951
Navy Cross
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand van de Verenigde Naties, dienend als leider van een Light Machine Gun Squad van Company B, First Battalion, First Marines, FIRST Marine Division (Reinforced) in actie tegen vijandelijke troepen in de Republiek Korea in de nacht van 27 oktober 1950. Toen er ’s nachts plotseling een verwoestende aanval werd gelanceerd door een numeriek sterkere en goed gecamoufleerde vijandelijke troepenmacht op de positie van de rechtersectie van zijn peloton, die een verplaatsing van de rest van het peloton noodzakelijk maakte om omsingeling te voorkomen, bleef Sergeant Roberts met zijn mitrailleur vrijwilling op zijn post om de verplaatsing van het peloton te dekken en een paar gewonden te beschermen die vlak bij hem lagen. Ondanks het grote gevaar van vijandelijke kleine en automatische wapens die van korte afstand vuurden bleef hij hardnekkig op zijn post en bleef op de vijand vuren terwijl zijn peloton zonder verdere verliezen nieuwe posities innam op de nieuwe verdedigingslinie. Toen zijn positie uiteindelijk werd overrompled weigerde hij nog steeds de strijd op te geven en bestreed de eerste golf vijanden in man tegen man gevechten totdat hij, overweldigd door het grote aantal, dodelijk gwond raakte. Met zijn grote moed en onverschrokken vechtlust redde hij de levens van vele leden van zijn peloton en droeg aanzienlijk bij aan het afslaan van de vijandelijke aanval. Zijn hardnekking plichtsbesef onder onoverkomelijke moeilijkheden strekken Sgt Roberts en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer. Hij offerde dapper zijn leven voor zijn land.

Postuum toegekend (Authority: Board of Awards: Serial 976)

Bronnen

Foto