TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Tippett, John

Dienstnummer:
538806
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leading Aircraftman
Eenheid:
No. 110 (Hyderabad) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
30 januari 1940
Aanbeveling:
Deze vlieger was boordschutter in een van de bommenwerpers in een formatie die in januari 1940 boven de Noordzee door vijandelijke jagers werd aangevallen. Omdat het vliegtuig een gevaarlijke positie innam binnen de formatie was de taak van Leading Aircraftman Tippett er een van groot gevaar en verantwoordelijkheid en toch toonde hij grote vaardigheid en kalmte bij het bedienen van zijn geschut en was tijdens het gevecht van grote steun bij het afslaan van de vijandelijke aanvallen.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Toegekend op:
20 december 1940
Aanbeveling:
Op 8 juni 1940 vormden Pilot Officer Arderne, Sergeant Rodson en Sergeant Tippett de bemanning van een Blenheim die aanvallen van geringe hoogte uitvoerde in de buurt van Amiens. Het toestel werd door twee Messerschimdts aangevallen en dusdanig beschadigd dat de piloot gedwongen was een noodlanding te maken in een sector van het Britse front, bezet door het 2/7 bataljon van het Regiment de Duke of Wellington in de buurt van Bťthune. Ondanks dat bleven ze zeer opgewekt en werden in afwachting van hun transport naar Rouaan bij het regiment ingedeeld. Voordat dat echter kon gebeuren brak de vijand door e Franse linies en bezette Rouaan. De eenheid raakte in zwaar gevecht en gedurende die actie moesten Pilot Officer Arderne, Sergeant Rodson en Sergeant Tippett in open terrein een lichte luchtdoelmitrailleur bedienen. In die periode toonden ze grote koelbloedigheid en initiatief en stelden een fraai voorbeeld voor de mannen van het bataljon. Later in het gevecht werd Pilot Officer Arderne, vanwege een tekort aan officieren in het bataljon, belast met het commando over een peloton. Pilot Officer Arderne, Sergeant Rodson en Sergeant Tippett toonden grote moed en intiatief bij het zich zo gemakkelijk aanpassen aan een rol waarvoor ze absoluut niet waren getraind. De overgebleven hoogste officier van de betrokken eenheid schreef in een rapport dat hij het gedrag van de hele bemanning prees en de bevelvoerend officier feliciteerde met het uitstekende optreden van de betrokken officier en onderofficieren.
Mentioned in Despatches

Bronnen

Foto