TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Plumb, Elizabeth

Geboortedatum:
31 augustus 1882 (Rothbury/Northumberland, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
27 juni 1969 (Bexley/Londen, Groot-Brittannë)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Class Stewardess
Eenheid:
M.V. Rangitane, New Zealand Merchant Navy
Toegekend op:
27 november 1940
Aanbeveling:
Vijandelijke raiders vielen het schip aan en brachten het tot zinken. Hoewel ze zwaar gewond was, hielp Mevr. Plumb haar passagiers, bracht ze van hun hutten naar het sloependek en bleef ze in de sloep verzorgen. Aan boord van de raider weigerde ze medische behandeling totdat alle gewonden waren verzorgd en pas toen de doktoren zagen dat ze flauw viel door bloedverlies behandelden ze haar en ontdekten dat ze gewond was geraakt door granaatsplinters. De scheepskok Francis en matroos Walker waren onder de laatsten die het schip verlieten. Met groot gevaar redde Francis twee vrouwen uit brandende hutten en hielp een zwaar gewonde passagier in de sloep. Onder granaatvuur verzorgde Walker twee bemanningsleden en bracht ze naar een sloep. Toen die omsloeg ondersteunde hij een van de mannen die te zwaar gewond was om een reddingsvest te dragen en bracht hem in veiligheid.
Lloyd's War Medal for Bravery at Sea
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
First Class Stewardess
Eenheid:
M.V. Rangitane, New Zealand Merchant Navy
Toegekend op:
21 oktober 1941
British Empire Medal (BEM & EGM)
Aanbeveling:
Het schip werd door vijandelijke raiders aangevallen en tot zinken gebracht.
Mevr. Plumb raakte al vroeg tijdens de aanval ernstig gewond maar ze hielp en leidde haar passagiers vanuit hun hutten naar het sloependek en bleef in de sloep voor ze zorgen. Aan boord van de raider weigerde ze medische behandeling en wuifde haar eigen verwondingen weg totdat alle gewonden waren behandeld.
Pas toen de Duitse doktoren merkten dat ze vanwege bloedverlies dreigde flauw te vallen behandelden ze haar en ontdekten dat ze was gewond door granaatscherven. Onder de laatsten die het schip verlieten waren de scheepskok Francis en matroos Walker. Francis redde met groot gevaar voor zichzelf twee vrouwen uit een brandende hut en nam een zwaargewonde passagier mee in de sloep. Walker verzorgde onder granaatvuur twee scheepsmakkers en bracht ze naar een sloep. Toen die omsloeg ondersteunde hij een van de mannen die te zwaar was gewond om een reddingsvest te dragen en bracht hem in veiligheid.

Onderscheiding uitgereikt door Z.E. de Gouverneur Generaal van het Dominion Nieuw Zeeland in het Government House in Auckland op 10 april 1942.

Bronnen