TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Abbott, Norman William Stanley

Geboortedatum:
15 juli 1924
Overlijdensdatum:
22 juni 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos
Vak: 17. Rij: G. Graf: 5.
Dienstnummer:
1626469
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Sergeant, Royal Air Force Volunteer Reserve, 214 Sqdn.

John Cripps, neef van Sgt Sydney Bryant, verhaalt het volgende. Omstreeks 23.50 uur op 21 juni 1944, de kortste nacht van het jaar, steeg een B17 Fortress BU.B op vanaf de vliegbasis Oulton, Norfolk (Engeland), en ging oostwaarts over de Noordzee naar Holland en vervolgens naar het Ruhrgebied. Op een gegeven moment rond 01.15 uur werd het vliegtuig aangevallen door een Messerschmitt 110 van de Duitse Luftwaffe. De piloot die het vliegtuig neerhaalde, was Heinz Strunig van NJG1 (Heinz werd vervolgens zelf neergeschoten op kerstavond 1944).
Binnen enkele minuten stond het vliegtuig in brand en werd het bevel gegeven om het te verlaten. Terwijl vijf bemanningsleden dat bevel opvolgden, deden de piloot, de copiloot, de navigator en de boardschutter dat niet. Enkele jaren later zei een van de overlevenden dat toen de opdracht werd gegeven: "De piloot en de copiloot worstelden met de bedieningselementen in de hoop een gedwongen landing te kunnen maken. Er is nooit duidelijk gemaakt waarom. Men vermoedt dat een deel van de bemanning tijdens de aanval zwaar gewond was geraakt en dat de enig mogelijke manier om hen te redden was om een noodlanding te maken. Wat de intenties van de piloot en de copiloot ook mochten zijn, enkele ogenblikken later stortte het vliegtuig in vlammen neer en brandde snel uit. Tegen de tijd dat Duitse soldaten aankwamen, lagen vier bemanningsleden dood in het wrak en een ander - zo bleek later - lag eronder. Twee dagen later werden de vier bemanningsleden begraven op wat toen bekend stond als de "Enge lse Begraafplaats", in Uden, bijgewoond door een militaire erewacht bestaande uit Luftwaffe-personeel. Pas op 28 juni, toen het wrak van de BU.B werd verwijderd, werd het lichaam van een vijfde bemanningslid, boardschutter Sgt Norman William Stanley Abbott, onder de restanten van de romp van het toestel gevonden met een open parachute eraan vast. Om onbekende redenen werd hij niet meegenomen naar Uden om naast zijn gevallen kameraden te worden begraven, maar werd hij aanvankelijk begraven op een plaatselijke begraafplaats in Bergharen waar zijn lichaam bleef tot de late jaren 1940. Toen werd hij opgegraven en herbegraven op de oorlogsbegraafplaats Jonkerbos (17 G 5).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen