TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos

De Oorlogsbegraafplaats Jonkerbos in Nijmegen herbergt de graven van 1.642 militairen die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Op de plaats waar nu het kerkhof Jonkerbos is aangelegd, bereidde het 504de Para Infanterie Regiment van het Amerikaanse leger zich voor op de Waal-oversteek van 20 september 1944.

De gesneuvelde militairen hebben de volgende nationaliteiten:
Verenigd Koninkrijk: 1.389 waarvan 96 onbekend.
Canada: 88 waarvan 1 onbekend.
AustraliŽ: 34
Nieuw-Zeeland: 21
Polen: 6
BelgiŽ: 5 (Vier graven zijn uit 1945. Eťn graf is van na de oorlog, dit graf is van 26 januari 1946)
Nederland: 2
Rusland: 1
Niet geÔdentificeerd: 2

TSJECHOSLOWAAKSE OORLOGSGRAVEN
Op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos in Nijmegen liggen zes Tsjechoslowaakse Oorlogsgraven. In twee graven liggen twee slachtoffers, naast deze twee graven is een enkel graf en op een andere locatie is nog een enkel graf.

Op 17 april 1941 stijgt om 20.55 vanaf basis East Wretham een Wellingon op met een volledig Tsjechoslowaakse bemanning, Sgt F.Kracmer, F/O F.Sixta, P/O V.Kubicek, P/O V.J.J.Kosulic, Sgt V.Stetka en Sgt R.Liflic. Deze bemanning is in dienst bij de RAF, Squadron 311 Czechoslovakian. Hun missie was het bombarderen van de stad Berlijn. Boven Limburg werd het toestel geraakt door vijandelijk vuur van de Duitse nachtjager Werner Streib. Het toestel stortte om 23.39 neer in Baexem in Limburg. Er waren geen overlevenden, de bemanningsleden werden begraven op de begraafplaats van de Luftwaffe in Venlo. Na de oorlog is deze begraafplaats ontbonden, de lichamen zijn toen overgebracht naar Nijmegen.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

51.822085, 5.830012

Oorlogsmonumenten in Nijmegen beklad met anti-Russische leuzen

mei2022

Oorlogsmonumenten in Nijmegen beklad met anti-Russische leuzen

Op de militaire begraafplaats in Nijmegen zijn meerdere monumenten en graven beklad met anti-Russische leuzen en hakenkruizen. Dat meldt de politie woensdagochtend. De begraafplaats blijft de rest van de dag gesloten.

Lees meer

Lees meer (186)