TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mathers, Francis Edwin

Geboortedatum:
8 november 1921 (Sydney/New South Wales, Australië)
Overlijdensdatum:
6 september 1943
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Durnbach
Vak: 6. Rij: D. Graf: 21.
Dienstnummer:
413221
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Het Imperial War Museum op Duxford heeft een geluidsopname van Mathers toen die na de aanval op Mülheim, Duitsland werd geïnterviewed, 22-06-1943

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 77 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
16 juli 1943
Aanbeveling:
Op een nacht in juni 1943 waren de sergeants French en Speedie respectievelijk radiotelegrafist/boordschutter en staartschutter van een vliegtuig, gevlogen door Flight Sergeant Mathers dat Mülheim aanviel. Boven het doel werd het toestel door de grondverdediging zwaar onder vuur genomen en herhaaldelijk geraakt. Kort na elkaar vielen twee motoren uit terwijl het stuurboord hoogteroer werd weggeschoten en drie benzinetanks lek geschoten die snel leeg liepen. Ondanks dat vloog F/Sgt Mathers vrij van de verdediging en zette koers naar dit land. Op de thuisvlucht verloor de bommenwerper langzaam hoogte en alle losse uitrusting, waaronder het geschut van de rugkoepel en wat munitie werden overboord gegooid. Kort na het passeren van de vijandelijke kust werd de kreupele bommenwerper door een vijandelijke jager onderschept. In het erop volgende gevecht gebruikte Sgt Speedie zijn geschut vaardig en schoot uiteindelijk met een verwoestende salvo de aanvaller neer waardoor die in zee stortte. De bommenwerper was tot 500 voet gedaald maar met vertoon van uitstekende vliegkunst wist F/Sgt Mathers, goed geholpen door Sgt French die ijverig zijn radio bediende om peilingen te krijgen, met moeite een vliegveld aan de kust te bereiken. Hoewel het landingsgestel niet neergelaten kon worden, maakte deze piloot een geslaagde noodlanding. Onder de meest moeilijke omstandigheden toonde F/Sgt Mathers uitzonderlijke vaardigheid, moed en kracht terwijl de sergeants French en Speedie gedrag toonden dat de hoogste lof waardig is.

DFM's werden toegekend aan Sergeant Speedie en Sergeant French.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto