TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Castle, Noel Oker

Geboortedatum:
19 november 1911 (Washington/District of Columbia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 mei 1942 (Corregidor, Filipijnen)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Dienstnummer:
0-5323
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Captain Castle voerde het bevel over Company D (4th Marines) tijdens de slag om Corregidor in mei 1942. Hij organiseerde en leidde een tegenaanval tegen de Japanners die Battery Denver hadden veroverd, met de volgende woorden: "Let's go up there and run the bastards off." Castle sneuvelde in de strijd om de watertoren. Het complete verhaal van Castle kan hier gelezen worden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company D, 2nd Battalion, 4th Marine Regiment, 2nd Marine Brigade, U.S. Marine Corps
Toegekend op:
10 september 1947
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie tegen de vijand als bevelhebber van Company D, Fourth Marines, in actie op Corregidor op de Filipijnen, 5 en 6 mei 1942. Captain Castle hield toen toezicht op het herstel van de strandverdediging in de oostelijke sector van Corregidor toen de Japanners hun aanval op het eiland inzetten. Tijdens het zware bombardement dat de aanval ondersteunde, moedigde Captain Castle met zijn voorbeeld van persoonlijke moed en opmerkelijk leiderschap zijn mannen aan zich tot het uiterste te verzetten tegen de vijand met als gevolg dat hem zware verliezen werden toegebracht. Toen de bemanning van een mitrailleur die op de oprukkende vijand vuurde, zo werd uitgedund door verliezen dat de mitrailleur niet langer kon worden bediend, bemande Captain Castle het wapen zelf en bleef vuren tot hij werd gedood. Zijn dappere actie en loyale plichtsbesef, met minachting van zijn eigen veiligheid, kwamen overeen met de beste tradities van de strijdkrachten.

War Department, General Orders No. 86 (postuum toegekend)
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein der Mariniers)
Eenheid:
Company D, 2nd Battalion, 4th Marine Regiment, 2nd Marine Brigade, U.S. Marine Corps

Postuum toegekend
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met bronzen ster
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen