TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clayton, Leslie Sugden

Dienstnummer:
97647
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

1 January, 1949: Captain
5 September, 1952: Major
9 February, 1955: Removed form the Army (Short Service Commission)
In feite werd hij oneervol uit het leger ontslagen nadat een krijgsraad hem schuldig had bevonden aan 11 aanklachten wegens frauduleuze geldwisseltransacties.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
280 Field Company, 50th (Northumbrian) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
19 oktober 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Overlord
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 landde Major Clayton om 07:30 uit de voorste LCT tijdens de aanval op de Franse kust bij La Rivière. De sappeurs waarover hij het bevel voerde, moesten zonder direct dekkingsvuur landen, afgezien van wat vuur van de paar Churchill vlegeltanks. De DD tanks die hen hadden moeten ondersteunen waren door het slechte weer verhinderd op tijd aan land te komen. De ruimingsploegen stuitten op zwaar vuur van kustbatterijen en 88’ers. Onder deze tegenstand moedigde Major Clayton zijn mannen zo aan met zijn voorbeeld van volledige minachting van gevaar dat ze ondanks zware verliezen ongestoord, alsof het een oefening was, doorgingen met het opblazen en wegslepen van de versperringen die de landing van de LCT’s van de marine hadden verhinderd totdat ze door het opkomende tij het binnenland in werden gedwongen.

In eerste instantie aanbevolen voor een VC, afgewaardeerd naar een DSO en nog verder naar een MC.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto