TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pollard, Gordon G.

Overlijdensdatum:
12 augustus 1964
Dienstnummer:
1480560 / 288876
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

9 mei 1943: 2nd Lt.
14 juli 1947: Capt.
2 april 1949: Act. Maj.
14 juli 1954: Maj.
3 oktober 1961: Col.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
W/Sergeant (Sergeant in oorlogstijd)
Eenheid:
169th Light Anti-Aircraft Battery, 57th Light Anti-Aircraft Regiment, Headquarters, 4th Indian Infantry Division, British Indian Army
Toegekend op:
18 februari 1943
Aanbeveling:
"Als commandant van een detachement lichte luchtafweer heeft W/Sgt. Pollard steeds een hoog niveau van moed, plichtsbesef en vindingrijkheid getoond. Zijn optreden is een voorbeeld geweest voor al zijn mannen en heeft hen in omstandigheden van uiterste nood op de been gehouden. Een opmerkelijk voorbeeld van de vele gelegenheden waarop hij zijn waarde bewees was toen zijn eenheid het B echelon van 3 Motor Brigade beschermde. Toen ze door tanks werden aangevallen kreeg een van zijn kanonnen een voltreffer van een tankgranaat, De schade was zo ernstig dat de kapitein van de batterij opdracht gaf het sluitstuk te verwijderen en het stuk achter te laten. Onder zwaar vuur van tanks en kleine wapens bleef Sgt Pollard zelf waardevolle onderdelen van het mechanisme verwijderen. Toen hij eindelijk werd gedwongen zijn positie te verlaten, trok hij zich terug maar zijn kans afwachtend keerde hij terug en borg met vertoon van deskundigheid en moed het stuk. Het aantal officieren was al spoedig ernstig verminderd en hij kreeg het commando over een nieuw gevormd detachement dat hij gedurende de volgende zes weken van gevechten met verve aanvoerde. Op eigen initiatief vond hij een Bofors en slaagde erin het stuk te bergen. Sgt Pollard heeft bewezen een niveau van moed, vindingrijkheid en toewijding te bezitten dat een inspiratie is geweest voor allen die onder hem dienden en onder zijn leiding leverde zijn detachement onveranderlijk een hoge graad van bescherming aan de formaties die zij verdedigden."
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
No. 3 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
13 januari 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No. 3 Commando, 1st Special Service Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Overlord
Aanbeveling:
In de avond van 11 juni 1944 bij Chateau d` ***Ville lag de positie van de eenheid waartoe deze officier behoorde onder zwaar granaatvuur en de commandant werd direct gedood. Lieutenant Pollard rende naar hem toe om te helpen maar toen hij zag dat hij niets kon doen ging hij van loopgraaf naar loopgraaf, verzorgde de gewonden en moedigde de soldaten aan waarvan vele nog nooit onder zulk zwaar vuur hadden gelegen.
Het lijdt geen twijfel dat hij aanzienlijk bijdroeg aan het redden van vele levens.
In de nacht van 12 juni leed een Para bataljon, dat zich 100 meter voor zijn positie aan het opstellen was voor de aanval op Bréville, een verlies van ongeveer 50 man door granaatvuur. Vergezeld door een hospik ging Lt Pollard onmiddellijk naar voren en behandelde tussen 15 en 20 gewonden waarvan er anders veel zouden zijn overleden. Hij staakte zijn inspanningen pas toen hij bij het dorp Bréville aankwam, 800 meter voor zijn eigen positie. Gedurende de hele tijd lag hij voortdurend onder vuur en het mag een wonder heten dat hij het leven niet verloor.
Op 5 oktober 1943 bij Termoli in Italië onderscheidde hij zich door het leiden van een artilleriespervuur vanaf een helling dicht bij vijandelijke infanterie.
Zijn reputatie van kalmte en dapperheid is spreekwoordelijk binnen de eenheid en is een inspiratie voor de soldaten onder zijn commando.

Tweede MC als gesp ontvangen
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Toegekend op:
8 november 1945
Mentioned in Dispatches
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
12th Battalion Parachute Regiment
Toegekend op:
26 oktober 1954
Efficiency Medal / Territorial Decoration
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
12/13th Battalion Parachute Regiment
Toegekend op:
11 juni 1960
Aanbeveling:
Lt.col Pollard kwam in september 1939 als gewoon soldaat bij de landmacht en werd vervolgens bevorderd tot Sergeant. Hij diende bij No. 3 Commando in Noord-Afrika en werd in februari 1943 onderscheiden met een Military Medal.
In juli 1943 kreeg hij zijn officiersaanstelling en werd teruggeplaatst naar No. 3 Commando in de rang van officier. Hij nam deel aan de campagne op Sicilië, de invasie van Normandië en werd plaatsvervangend commandant van No.3 Commando. Hij ontving in september 1944 een gesp op zijn Military Cross en werd in 1945 genoemd in een dagorder.
Hij werd in augustus 1945 gedemobiliseerd en ging in 1947 over naar het 12th Battalion, the Parachute Regiment. Nadat hij tien jaar in deze eenheid had gediend, werd hij benoemd tot commandant van een samengesteld bataljon, het 12de en 13de in oktober 1957.
Aan de uiterst dappere prestaties die hij tijdens de oorlog heeft geleverd, heeft Lt-col Pollard nu diverse jaren van …. en opmerkelijk leiderschap toegevoegd. Hij is een uitmuntend voorbeeld geweest tijdens zijn diensttijd in de Territorial Army en is direct verantwoordelijk geweest voor veel van het hoge peil dat bereikt is door de eenheden waarbij hij betrokken is geweest.
De twee eenheden die het samengestelde bataljon vormden waarvan hij de eerste bevelvoerende officier was, verschilden sterk in karakter en opvatting. Omdat de ene bestond uit mannen uit Yorkshire en de andere uit mannen uit Lancashire waren er onvermijdelijk veel verschillen en problemen die moesten worden opgelost en veel tegenstrijdige belangen die omzichtig moesten worden bijgelegd. Door de uitoefening van veel tact, kracht, eerlijkheid en goed leiderschap slaagde hij erin deze twee eenheden samen te smeden tot een efficiënt en doelgericht bataljon.
Het bataljon ligt verspreid over de grote steden in de Midlands van Goole aan de Oostkust tot aan Liverpool in het westen. De fysieke moeilijkheden van het reizen binnen het gebied van het bataljon zijn een uitdaging voor iedere geharde professional maar Lt.- col Pollard heeft zich er altijd van verzekerd dat het hoogste niveau werd bereikt en gehandhaafd. Hij heeft zichzelf nooit ontzien, hij heeft een voorbeeld gesteld dat moeilijk is te evenaren en hij is het ideale type Territorial Officer.
Het zal moeilijk zijn een officier te vinden is die deze onderscheiding meer waard is waarvoor hij dan ook nadrukkelijk wordt voorgedragen.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
12/13th Battalion Parachute Regiment
Toegekend op:
15 november 1960

2e onderscheiding ontvangen als gesp
Efficiency Medal / Territorial Decoration

Bronnen

Foto