TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacNab, Donald George "Kiwi"

Geboortedatum:
15 juli 1912 (Napier/Hawke's Bay, Nieuw-Zeeland)
Overlijdensdatum:
27 mei 1996 (Nieuw-Zeeland)
Dienstnummer:
2124
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Captain Donald MacNab was een geheime agent in dienst van M19 en was betrokken bij speciale missies in Griekenland en de Balkan. Hij werd in mei 1941 krijgsgevangene gemaakt, maar wist al in juli 1941 te ontsnappen. MacNab sloot zich daarna bij de Britse Special Services Unit, dat in Italië en de Balkan diende. MacNab raakte op 6 oktober 1944 gewond. Hij diende na de oorlog in de JayForce.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Middle East Branch, Military Intelligence Section 9 (M19), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
26 maart 1942
Aanbeveling:
Sergeant McNab was de leider van een groep die in oktober 1941 uit Griekenland naar Turkije ontsnapte. Elk detail van de ontsnapping werd door Sgt. McNab zelf uitgevoerd. Hij slaagde erin een boot te huren waarvoor hij het geld kreeg van enkele Griekse helpers. Hij verzamelde een groep ontsnapten en zette koers naar Turkije. De schipper probeerde hem te verrraden door te proberen hem op het eiland Samos aan land te zetten dat door de Duitsers was bezet maar McNab nam de leiding over; hij stuurde de boot en bereikte Turkije.
Met knappe omwegen en geforceerde marsen wist hij zijn ploeg dwars door het militaire gebied te loodsen voordat hij door de Turken gevangen werd genomen.
In Griekenland dreef McNab een bureau voor het verzamelen van militaire informatie. Toen hij Griekenland verliet verzamelde hij dit alles en verborg het in de voering van zijn kleding. Tijdens een controle werd het door de Turken ontdekt en in beslag genomen. Sgt. McNab slaagde er later in al zijn papieren terug te krijgen en uiteindelijk aan de Britse autoriteiten te overhandigen.
Distinguished Service Medal (DSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Houndforce, No. 2 Commando, Special Services Unit, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
23 november 1944
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Ter erkenning van moedige en opmerkelijke diensten te velde.
Wegens het creëren van een afleiding om tijdens een commando aanval in Albanië vijandelijk vuur aan te trekken.
Hij leidde een kleine groep vrijwilligers tot binnen 400 meter van de vijand en trok daarmee een groot deel van het vuur aan net voordat de werkelijke aanval begon. In dit vijandelijke artillerievuur werd Lieutenant McNab tegen de grond gesmeten waarbij hij zijn pols, arm en schouder bezeerde. Hij bleef echter zijn mannen aanvoeren over 5 kilometer moeilijk terrein en voegde zich uiteindelijk bij 40 commando’s. De stafofficier was gedood en de sergeant gewond en dus meldde Lt McNab zich als vrijwilliger om de taak op zich te nemen. Hij ontdekte een groot aantal mijnen en booby traps in huizen en opslagplaatsen. Hij waarschuwde voor 3,5 ton aan explosieven die het centrum van de stad zouden vernietigen als ze niet werden weggehaald. Hij waarschuwde voor een mogelijk tweede explosie en tijdens zijn werk liet een van zijn helpers een in een matras verstopte booby trap afgaan waardoor hij en McNab gewond raakten.

Bronnen

Foto