Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Harley (Cheese), Ronald Victor

Geboortedatum:
2 augustus 1919
Overlijdensdatum:
19 augustus 2010 (Devon, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
243086
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Major Ronald Cheese (na de oorlog veranderd in Harley) diende als officier in het Royal Sussex Regiment en vocht later in Maleisie.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
No. 3 Central Ammunition Sub-Depot Royal Sussex Regiment
Toegekend op:
31 juli 1951
Aanbeveling:
Captain Ronald Victor Harley (243086), The Royal Sussex Regiment. Op 21 februari 1951, was Captain Harley, toegevoegd aan het Royal Army Ordnance Corps, op zijn post in No 3 Centraal munitiedepot, afdeling 3 in Hampstead Norris (Bramley) waar hij toezicht hield op de ontvangst van munitie. Hij was in de sorteerhal toen een 25 ponds granaat ontplofte waardoor zes mannen van het Royal Pioneer Corps gewond raakten; een ervan stierf later. De ontploffing was zo krachtig dat andere granaten ook ontploften, veel meer raakten in een zeer gevaarlijke toestand; er ontstond brand die de ruimte met rook vulde.
Captain Harley beval iedereen het gebouw te verlaten en ging zelf pas weg toen hij geen personeel meer zag. Hij ging bijna direct het gebouw weer in en vond een paar gewonden die het gebouw uit renden. Zonder te aarzelen ging hij naar de plek van de explosie die nog steeds in rook was gehuld en zag vlammen. Een soldaat, Pvt McGarrigle (No. 14441727) van het Royal Pioneer Corps die bij hem was kreeg bevel brandblussers te halen en zelf ging hij verder de rook in waar hij een ernstig gewonde soldaat aantrof die maar wat rond strompelde. Tegen die tijd was er een andere helper gearriveerd en Captain Harley, nadat hij had gezien dat de gewonde soldaat werd afgevoerd, rende naar het kantoor ernaast om een ambulance en de brandweer te bellen. Vervolgens zag hij hoe alle gewonden werden behandeld en gaf bevel de zwaarst gewonden direct in een dienstauto naar het ziekenhuis te brengen. Daarna ging hij weer naar de plek van de explosie om te kijken of het vuur uit was en of er geen gewonden meer waren; tenslotte hield hij appŤl om te zien of al zijn personeel aanwezig was.
Captain Harley, die zo dicht bij de explosie was geweest had aanzienlijk te lijden van de gevolgen: hij had de gewonden gezien en hun kreten gehoord en was zich volledig bewust van de mogelijkheid van nog meer ontploffingen. Ondanks dat toonde hij waardigheid en leiderschap op het hoogste niveau en zijn voorbeeldig optreden had ongetwijfeld invloed op de discipline van de mannen onder zijn bevel om het vuur te blussen en de gewonden onder zeer gevaarlijke omstandigheden te verzorgen.
George Medal

Met "Malaya" gesp
General Service Medal 1918-1962

Bronnen

Foto