TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Luukkanen, Eino Antero

Geboortedatum:
4 juni 1909 (Jaakkima, Keizerrijk Rusland)
Overlijdensdatum:
9 april 1964 (Jyväskylä, Finland)
Nationaliteit:
Finse (1918-heden, Republiek)

Biografie

Luitenant-kolonel Eino Luukkanen heeft 56 bevestigde luchtoverwinningen op zijn naam staan. Hij is de 3e hoogste vliegende aas van Finland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
18 juni 1944
Aanbeveling:
Major Luukkanen heeft zich tijdens de Winteroorlog en ook nu bewezen als een voorbeeldig en sluw jachtvlieger. Tot nu toe heeft hij in talloze luchtgevechten tegen een oppermachtige vijand 35 vijandelijke toestellen neergeschoten. Bovendien zijn er vier gevallen waarin zijn overwinning niet met zekerheid kan worden vastgesteld. Major Luukkanen raakte afgesneden van zijn kameraden tijdens een gevecht tegen zes vijandelijke jagers die ook nog de bescherming van de sterke luchtafweer bij Oranienbaum opzochten. Ondanks dat hij het gevecht kon afbreken bleef Major Luukkanen doorvechten totdat zijn magazijnen leeg waren en hij twee vijandelijke toestellen had neergehaald. Op een bepaald moment startte Major Lukkanen met vier kameraden om acht vijandelijke jagers te bestrijden. Tijdens het gevecht behield de vijand de overhand en uiteindelijk waren er dus 20 van onze jagers in gevecht die vier toestellen neerhaalden waarvan Major Luukkanen er twee voor zijn rekening nam. Tegen het einde van vorig jaar waren Major Luukkanen en drie jagers in gevecht tegen 11 vijandelijke bommenwerpers die door 19 jagers werden beschermd. Zelfs tijdens dit gevecht haalde Major Luukkanen een toestel neer. Op 6 maart 1944, tijdens felle gevechten aan het Kotka front schoot het squadron, geleid door Major Luukkanen in totaal 12 vijandelijke toestellen neer waarvan Major Luukkanen er twee op zijn naam kreeg. Tijdens recente felle luchtgevechten heeft hij talloze vijandelijke toestellen neergeschoten.

Nr. 127
Vapaudenristin 2.luokan Mannerheim-risti (MR 2)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Toegekend met zwaarden.
Vapaudenristin 2.luokka (VR 2)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Toegekend met zwaarden en eikenloof.
Vapaudenristin 3.luokka (VR 3)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Toegekend met zwaarden.
Vapaudenristin 4.luokka (VR 4)

Bronnen