Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Alexander, Edward Sudbury

Geboortedatum:
(Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
14 januari 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Bergen op Zoom
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 419 (Moose) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
22 mei 1942
Aanbeveling:
Op een nacht in april 1942 was Flight Sergeant Alexander de waarnemer van een vliegtuig dat was uitgestuurd voor een aanval op Kiel. De aanval slaagde volledig maar op de thuisvlucht werd het toestel onderschept door een vijandelijke jager. Er ontstond schade aan de bakboord propellor en het hydraulische systeem en de staartkoepel raakte zo zwaar beschadigd dat de schutter niet in staat was de deuren te openen. F/Sgt. Alexander, hoewel hij licht gewond was aan zijn arm, forceerde de deuren van de koepel met een bijl en hielp de schutter eruit. Hoewel bijna alle instrumenten onbruikbaar waren was F/Sgt. Alexander met zijn bekwame navigatie grotendeels verantwoordelijk voor de verilige terugkeer van het vliegtuig en de bemanning. De moed en het grote plichtsbesef, getoond door deze vlieger is een inspiratie geweest voor de andere bemanningsleden.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 156 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
10 januari 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier heeft in totaal 51 missies gevlogen tegen zwaar verdedigde doelen in Duitsland en in door de vijand bezette gebieden. Sinds de toekenning van zijn Distinguished Flying Medal heeft hij 35 vluchten gemaakt, 18 ervan bij dit squadron als Pathfinder.
F/Lt. Alexander heeft bewezen een uitmuntend navigator te zijn, zowel in de lucht als op de grond; zijn onvermoeibare inspanningen nieuwelingen te helpen zijn de hoogste lof waardig.
De efficiŽncy en de hoge mate van plichtsbesef die hij heeft getoond bij het nauwkeurig navigeren van zijn toestel naar de moeilijkste doelen maken hem een toekenning van het Distinguished Flying Cross meer dan waard.

Aanvankelijk was hij voorgedragen voor een DSO.

Bronnen

Foto