TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Miegel, Erhard Emil

Geboortedatum:
27 mei 1924 (Lühe/Jerichow)
Overlijdensdatum:
30 december 1944 (Henri-Chapelle, Belgie)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Lommel
Vak: 18. Graf: 459.
Dienstnummer:
-62814/627-
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Erhard Miegel werd als zoon van Paul Miegel , die in dienst was bij het Landratsamt (District office) Pabianitz (nu Pabianice, Polen), geboren. Over zijn schoolloopbaan is slechts bekend dat hij een hogere school bezocht, hij beschikte over een studiebeurs. Voor Erhard Miegel was een ambtenaarsloopbaan gepland. In hoeverre hij al die weg was ingeslagen is niet bekend, wel dat hij al werkzaam was bij het Landratsamt.

Van zijn militaire loopbaan weten we dat hij parachutist was, hij was o.a. op Kreta. Erhard Miegel kwam twee keer in een veldhospitaal terecht, en werd vandaar doorgesluisd. Maar die info voegt niet veel toe. Ergens in de loop van de winter 1943-1944 kreeg hij het E.K. II Kl. . Van de uitreiking bestaat een foto, de oorkonde is verloren gegaan, zodoende ook de exacte datering. Erhard Miegel heeft op een bepaald moment thuis verteld dat hij de oorlog als verloren beschouwd. Wat hem bewogen heeft om aan de operatie Greif deel te nemen is niet overlevert. Mogelijk dat zijn broer (†2006) iets wist, maar volgens zijn weduwe (†2018) heeft die zo goed als nooit over de kwestie gesproken. De ouders van Erhard wisten met zekerheid van niets.

Het laatste teken van leven kregen de ouders met een brief die gedateerd was op 22.11.1944. Een brief uit Altneuhaus. In Altneuhaus ligt de Truppenübungsplatz Grafenwöhr. Daar werden de soldaten op het Ardennenoffensief voorbereid. De inhoud was puur van persoonlijke aard. In het geval van Erhard Miegel is het death certificate zoals de familie dat kreeg toegezonden bewaard gebleven. Het document doet in afmeting en dikte denken aan een postkaart. De kaart is voorzien van een RAD-nummer (93341). Het exemplaar dat in familiebezit is een negatief, net als het exemplaar dat de dochter van Dietrich Wittsack in haar bezit heeft. Het gaat hierbij dus om een doorslag. Erhard Miegel maakte deel uit van de groep die in/bij Géromont gepakt werd.

Erhard Miegel was de jongste van de geëxecuteerde leden van de operatie Greif, hij werd 19 jaar. Op het kruis op zijn graf staat de naam verkeerd (Migel) geschreven. De fout hersteld krijgen blijkt niet mogelijk.


Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's