TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weisenfeld, Karlheinz Wilhelm

Geboortedatum:
26 juli 1924 (Brooklyn/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 december 1944 (Henri-Chapelle, Belgie)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Lommel
Vak: 17. Graf: 423.
Dienstnummer:
-1002- 2. Stkp.G.Ers.Btl. 106
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

De zoon van Reichsangestelter der Luftwaffe Wilhelm Weisenfeld was Karlheinz Weisenfeld. Hij behoorde tot het team van Manfred Bronny, Hans Reich en GŁnther Schulz. In de literatuur vinden we hem ook onder de naam William Charles Weisenfeld of Wiesenfeld. Charles is de Engelse vorm van Karl en Wilhelm (William) zijn tweede voornaam. Karlheinz Weisenfeld werd in Brooklyn geboren. In 1923 verliet de familie Duitsland en begin de jaren í30 keerde de familie terug. Alle leden van het gezin waren lid van de NSDAP.

1943 verliet Karlheinz Weisenfeld de Oberschule fŁr Jungen in Hanau (6. Kl.). Uit zijn personeelsdossier (Militšrachiv Freiburg) blijkt dat hij op 14 januari 1943 bij de 2. Stammkompanie Grenadier Ersatz Bataillon 106 begint. Hij verandert wel eens van eenheid maar steeds bij de Grenadiere. Op 28 maart neemt hij deel aan de 16. Fahnenjunkerlehrgang bij de Schule VII fŁr Fahnenjunker der Infanterie. Op 11 juli 1944 doet hij de Oberfhanenjunkerlehrgang bij dezelfde school. De laatste aantekeningen m.b.t. zijn loopbaan zijn een beetje vaag. Volgens de Deutsche Dienststelle was dat op 17.12.1943 de 1. Stammkompanie Grenadier Ersatzbataillon 106, dus de eenheid waar hij ook begon. In verband met zijn vermissing is aan zijn dossier een aantekening toegevoegd waaruit blijkt dat een overplaatsing naar de 254 Infanterie Division niet is doorgevoerd, die overplaatsing was op 29 november 1944 uitgesproken. Dat was dus de periode dat de vrijwilligers voor de operatie Greif werden gezocht. Op 01 augustus 1944 werd Karlheinz Weisenfeld benoemd tot luitenant.

Op de site, zie onderaan bronvermelding staat zijn volledige loopbaan met daarbij een aantal veldslagen waaraan Karlheinz Weisenfeld heeft deelgenomen; deze staan in zijn dossier expliciet vermeld. Noemenswaardig is hier de veldslag tegen de partizanen. Tussen 2 februari 1943 en 6 april 1943 raakte Karlheinz Weisenfeld in het "Bandengebied der Heeresgruppe Mitte" gewond en kreeg daarvoor op 7 februari 1944 het E.K. II Klasse. Hoe ernstig de verwonding van Karlheinz Weisenfeld was is onbekend, bij de Deutsche Dienststelle is geen verblijf in een hospitaal geregistreerd. Verder zijn er ook geen bijzonderheden in zijn personeelsdossier. Er is slechts ťťn beoordeling van Kh. Weisenfeld bewaard gebleven. Behalve dat er in staat dat hij aan het soldatenberoep gehecht is, vermeld de beoordeling niets bijzonders.

Na de oorlog duurde het nog jaren eer de ouders wisten waar hun zoon gebleven was. De vader die eveneens voor Duitsland het strijdveld was opgegaan was in Franse krijgsgevangenschap geraakt. Hij deed in december 1945, vanuit Frankrijk, een aanvraag bij het Internationale Rode Kruis in GenŤve . Hij wist niet beter dan dat zijn zoon bij een Infanterieregiment zat, en dat zijn zoon op 12.12.1944 aan het westfront kwijt geraakt was. De moeder deed een tweede poging eind mei 1946 en gaf een Grenadierbataljon op, zij gaf aan dat hij op 12.12.1944 op weg naar het westen vermist geraakt was. Een derde aanvraag door een familielid (datum onbekend) vermeldt als militaire eenheid "Altneuhaus-Vilseck, Einheit Stielau", vermist vanaf 03.12.1944. Pas in 1954 werd de officiŽle overlijdensakte opgemaakt, dit op verzoek van de Deutsche Dienststelle Berlijn. De vader had zijn zoon op de Amerikaanse lijsten van begraven soldaten terug gevonden. Op die lijst stond hij vermeld als Wiesenfeld, Charles William. Bij het Internationale Rode Kruis was geen death certificate te vinden. Ook niet op de aliasnamen. Op zijn grafkruis staat als overlijdensdatum 23.12.1944. Dit is de datum waarop Karlheinz Weisenfeld officieel als vermist geregistreerd werd. De datum is nooit aangepast net als zoveel andere fouten.

Wat er zich in de Ardennen heeft afgespeeld kan men bij Lt. GŁnther Schulz lezen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Unteroffizier (Onderofficier)
Eenheid:
2. Kompanie, Grenadier-Regiment 454
Toegekend op:
7 februari 1944
Eisernes Kreuz 2. Klasse

Bronnen

Foto

Thema's