TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Echlin, Robert Wyatt Hamilton "Bob"

Geboortedatum:
14 december 1902 (Carlton/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 (Piershil, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsgraf van het Gemenebest Piershil
Dienstnummer:
77117
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

Bob werd geboren op 14 december 1902 en bracht zijn jeugd door in het centrum van Ottawa, waar hij met zijn ouders en twee broers in Elgin Street woonde. Zijn vader was huisarts en had een praktijk aan huis. In 1910 won Bob de zondagsschoolprijs, omdat hij het vaakst present was in de kleuterklas. Hij was een atletische jongeman en speelde American Football, in de Junior League van de stad, voor het Rideau-team.

In tegenstelling tot zijn broers Eddie en Frank wilde hij niet in de voetsporen van zijn vader treden. In plaats van een carrière als arts, trad Bob op 1 mei 1934 in dienst bij de Royal Canadian Mounted Police (RCMP).

Hij was gestationeerd bij de Depot Divisie in Regina, Saskatchewan. Elf maanden later, op 1 april 1935, nam hij ontslag bij de Royal Canadian Mounted Police. Kort daarna, in 1936, verhuisde hij met zijn vrouw Winifred Joan Richardson naar Engeland.

Na de geboorte van hun zoon Paul trad hij in december 1939 toe tot de RAF Voluntary Reserve (RAFVR). Na een korte training werd hij geplaatst op de luchtmachtbasis RAF Manston in Kent en gepromoveerd tot de officiersrang van Pilot Officer (2e luitenant); zijn ‘servicenumber’ was 77117.

Op de ochtend van 10 mei 1940 werd Bob (als officier) als schutter van een Bristol Blenheim 1F toegewezen aan de B-Flight van RAF No. 600 Squadron "City of London", voor een missie naar Nederland.

Hij kwam op 37-jarige leeftijd om het leven tijdens de aanval op het Nederlandse vliegveld Waalhaven, dat zojuist door het Duitse leger was veroverd, in de lucht boven Piershil, gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard.

Hij werd met militaire eer begraven in Piershil. Ook na de oorlog bleef het graf van Robert Echlin in Piershil, waardoor de begraafplaats achter de kerk de status van 'Commonwealth War Grave' kreeg.

Robert Echlin was getrouwd met Winifred Joan Richardson (1902-1986). Joan werd geboren in 1902 in Helston (Cornwall, Engeland), als dochter van Harold Guy Kirkpatrick Richardson en Winifred James. In 1912 emigreerde dit gezin van Dartford (Kent, Engeland) naar Halifax (Nova Scotia, Canada).

Nadat ze elkaar in Canada hadden ontmoet en waren getrouwd, emigreerden Robert en Joan in 1936 naar Engeland. Daar werd in datzelfde jaar hun zoon Paul Robert Echlin geboren, in Kendal (Westmorland, Engeland), op 22 maart.

In 1939 woonden ze op Sandow Crescent 13, Hayes en Harlington (Middlesex, Engeland). Robert's beroep was destijds productiemedewerker in een fabriek. Zij woonden op dat moment in het huis van een familielid. Het huis stond geregistreerd op naam van mevrouw J. William Echlin (geboren 28 mei 1902). Later verhuisden Robert, Joan en Paul naar Kent.

Na de dood van haar man keerde Joan terug naar Canada, zij hertrouwde nooit.

In 2022 ontdekte onderzoeker Corin Gelderblom dat de leeftijd op het graf van Echlin niet klopte. Corin vond in archieven dat Robert 'Bob' Echlin werd geboren op 14 december 1902 in Ottawa, Ontario, Canada. Dit betekende dat hij 37 jaar oud was op het moment van overlijden, en niet 36 zoals vermeld stond op de steen in Piershil. Nadat Henk van den Heuvel contact had opgenomen met het hoofdkantoor in Ieper, ontving hij het volgende antwoord: "Hartelijk dank voor het opmerken van de fout op de grafsteen van P/O Echlin. Ik heb nu wat onderzoek gedaan naar de leeftijd van het slachtoffer en ben het ermee eens dat hij inderdaad 37 was toen hij stierf, in plaats van 36. Uit onze gegevens kan ik opmaken dat zijn weduwe ons na de oorlog vertelde dat hij op dat moment 36 was. Omdat we destijds geen toegang hadden tot verdere gegevens, gingen we ervan uit dat dit klopte. Ik heb de gegevens nu bijgewerkt. Gegevens van het slachtoffer kunt u zien op onze website (www.cwgc.org). Ik heb ook verzocht dat zijn grafsteen wordt bijgewerkt, zodat deze voortaan de correcte leeftijd weergeeft (Fiona Kingston)."

In 2023 werd de grafsteen in Piershil voorzien van zijn juiste leeftijd bij overlijden: 37.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen