TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Gesneuvelde Bemanningen Hoeksche Waard

Op drie RVS panelen staan de namen vermeld van 8 Nederlandse en 79 geallieerde vliegtuigbemanningen die in de Tweede Wereldoorlog boven of op het grondgebied van het eiland Hoeksche Waard zijn gesneuveld. Op het vierde paneel een omschrijving waarom het monument er is.

Het ontwerp is van de stichting "Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945" en de stalen plaat boven op het monument van mevrouw J. E. de Man de Geus. De plaat heeft de vorm van het eiland Hoeksche Waard waarin is uitgesneden een B24 Bommenwerper begeleid door 5 Spitfires. Het geheel is onthuld op 6 juni 2015 in bijzijn van 32 nabestaanden uit binnen en buitenland en vertegenwoordigers van 7 ambassades.

Op 13 mei 2017 is naast het bestaande oorlogsmonument een digitaal oorlogsmonument onthuld door leerlingen van groep 8 van basisschool De Klinker uit Oud-Beijerland. Deze school heeft ook het digitale monument geadopteerd. In het monument liggen 23 blauwe QR code tegels. Via een QR code reader app op een smartphone of tablet kan men over de laatste vlucht lezen van de vliegtuigen, welke staan op de panelen van het bestaande monument. Ook liggen er 28 witte QR code tegels waar de levensverhalen te lezen zijn van bemanningsleden wiens naam ook staat op het bestaande monument. Ten slotte nog 3 groene QR code tegels met algemene informatie. Met dit monument is het bestaande statische monument een levend monument geworden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anton de Man
  • Foto's: Anton de Man (1, 2, 3, 4), Peter Schipper (5)