TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Karaberis, Christos H. "Carr"

Geboortedatum:
6 april 1914 (Manchester/New Hampshire, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
16 september 1970 (Verenigde Staten)
Begraven op:
Los Angeles National Cemetery
Vak: 275. Rij: G. Graf: 15.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Zijn oorspronkelijke naam, Christos H. Karaberis, waaronder de Medal of Honor werd verleend, werd legaal gewijzigd in Chris Carr.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company L, 337th Infantry Regiment, 85th Infantry Division "Custer Division", U.S. Army
Toegekend op:
1 november 1945
"Aan het hoofd van een sectie van L Company, maakte hij moedig de weg vrij voor de opmars van zijn eenheid langs een heuvelrug naar het doel, de Casoni di Remagna. Toen zijn peloton door zwaar vuur uit vijandelijke mortieren, mitrailleurs, machinepistolen en geweren werd vastgenageld, klom hij voor zijn sectie uit om de linkerflank heen om de plaats van de vijandelijke geschutsopstellingen te bepalen en uit te schakelen. Niet afgeschrokken door het dodelijke vuur dat van de kale rotshelling afketste kroop hij naar de achterzijde van de eerste mitrailleur en viel aan, zijn mitrailleur afvurend. Bij deze verrassingsaanval maakte hij acht gevangenen en droeg die over aan zijn sectie voordat hij op weg ging naar een tweede mitrailleur. Omdat hij bij zijn nadering werd ontdekt en bloot stond aan direct vuur uit het vijandelijke wapen, kwam hij overeind en rende gebukt en zigzaggend naar voren en loste een salvo in de opstelling waardoor vier verdedigers werden gedood en de enige overlevende tot overgave werd gedwongen. Hij ging onder zwaar vuur verder voorwaarts om een derde mitrailleur aan te vallen. Toen hij dicht bij de stelling was loste hij, onder het slaken van bloedstollende kreten een salvo. Verlamd door zijn plotselinge aanval gaven alle vier schutters zich onmiddellijk over. Hij ging nogmaals naar voren in het zicht van een gewaarschuwde vijand en naderde een punt op hoog terrein dat bezet werd door twee mitrailleurs die zijn eenheid op de helling eronder bestookten. Bij de aanval op het eerste van deze wapens doodde hij vier van de bemanning en nam er drie gevangen. De verdedigers van de naast gelegen stelling, geÔntimideerd door zijn woeste aanval, gaven zich onmiddellijk over. Met zijn een-mans aanval, vrijwillig en heldhaftig met groot gevaar ondernomen, schakelde Sgt. Karaberis vijf vijandelijke mitrailleurstellingen uit, doodde acht Duitsers, nam er 22 gevangen, maakte de heuvelrug vrij die naar het doel van zijn eenheid leidde en sloeg een diepe bres in de vijandelijke linies waardoor zijn bataljon in staat was, belangrijk terrein te bezetten."

General Orders No.97, 1 november 1945.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

Foto