TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Claerbergen, van, Joachim Carel Vegelin

Geboortedatum:
20 februari 1917 (Joure/Friesland, Nederland)
Overlijdensdatum:
15 mei 1940 (Moerdijk, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Oorlogsgraf Gemeentelijke Begraafplaats Westermeer Joure
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Vaandrig Vegelin van Claerbergen werd gevangen genomen door de Duitse bezetter terwijl hij batterijmanschappen wilde verzamelen voor de afmars naar de haven in Moerdijk.
Hij kwam terecht in een Duitse taakgerichte eenheid met daarbij de officieren Leutnant Lemm (7./FJR1) en Oberleutnant Schwarzmann (8./FJR.1). Deze trokken langs de Steenweg richting havenhoofd en voerden enige gevangen Nederlandse officieren, onderofficieren en minderen mee, die zij onderweg hadden opgepakt.
Bij de KMAR kazerne aan de Steenweg in Moerdijk, vlakbij het havenhoofd, kregen zij vuur vanaf de kazerne en van de kop van de Steenweg waar enkele pontonniers in huizen stelling hadden genomen. Na uitschakelen van de drie (of vier) KMAR onderofficieren bij de kazerne, die louter over pistolen beschikten, trokken de Duitsers behoedzaam op langs de huizen tot zij door een zevental pontonniers onder vuur kwamen. Daar ontspon zich een langdurig vuurgevecht op korte afstand (handgranaatafstand) waarbij aan Duitse kant diverse doden en gewonden vielen, maar waarbij ook een aantal gevangenen (dodelijk) werd verwond. Daarbij is onduidelijkheid omtrent de aanleiding van die verwondingen bij de Nederlandse krijgsgevangenen.
Er zijn scenario's geschetst dat zij door de parachutisten werden neergeschoten nadat hun commandant (Lt Lemm) door een hoofdschot was gedood. Er zijn echter veel tegenstrijdigheden in die versie. De vaandrig Vegelin werd door een schot in de buik getroffen, dat vermoedelijk van de pontonniers afkomstig was.
Hij werd na de overgave van de laatste pontonniers (van wie er drie sneuvelden) afgevoerd via Tweede Tol, vermoedelijk naar Dordrecht en tenslotte Rotterdam, waar hij op 15 mei 1940 in het Zuiderziekenhuis overleed.

Tekst: Anneke Moerenhout.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen