TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lingen, van, Derk

Geboortedatum:
6 februari 1895 (Wonseradeel, Nederland)
Overlijdensdatum:
20 februari 1954 (Doetinchem, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg
Vak: 8. Graf: 33.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Res. kapitein
Eenheid:
8e Regiment Infanterie, Wapen der Infanterie
Toegekend op:
16 augustus 1950
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden op 12 en 13 Mei 1940 als Commandant van een compagnie infanterie, waaraan toegevoegd twee sectiën zware mitrailleurs, bij het verdedigen van het vak “Maasstation” te ROTTERDAM en deze verdediging onder voortdurend zwaar, zeer goed gericht vijandelijk vuur van de Zuidelijke oever van de Maas op voorbeeldige en bezielende wijze te voeren en tot het uiterste tot de aflossing van zijn compagnie te blijven volhouden, waardoor de eigen stellingen aldaar ten volle konden worden gehandhaafd, de vijand gevoelige verliezen werden toegebracht en diens pogingen tot overgang in de kiem konden worden gesmoord.

Daarbij in het bijzonder op 12 Mei 1940 toen, kort nadat zijn troep een ander onderdeel had afgelost, een vijandelijk bombardement uit de lucht op het Maasstation plaats vond, waarbij vele doden en gewonden vielen en een paniek dreigde te ontstaan, door zijn onverschrokken houding tijdens dit bombardement waarbij hij werd gewond en door persoonlijk rustig ingrijpen daarna zijn ondergeschikten er toe te brengen stand te blijven houden en zelfs het vuur tijdens het bombardement te onderhouden."

K.B. nr 15
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto