TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McBurnie, Donald Hindle

Geboortedatum:
6 april 1920
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 450 (RAAF) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
28 juli 1942
Aanbeveling:
Flight Sergeant McBurnie heeft opmerkelijke moed en bereidheid getoond in zijn gevechten tegen de vijand. Hij heeft aan veel operaties deelgenomen en diverse vijandelijke toestellen vernietigd. Hij onderscheidde zich in het bijzonder bij een gelegenheid toen hij deelnam als escorteur van een formatie vliegtuigen die een bombardement moest uitvoeren. Bij de nadering van het doel werd de formatie door 2 vijandelijke jagers aangevallen. In het erop volgende gevecht toonde F/Sgt McBurnie vaardigheid en vastberadenheid en brak de strijd pas af toen zijn vliegtuig doorzeefd was geraakt met kogels en hijzelf gewond was aan zijn been en schouder. Deze vlieger heeft een fraai voorbeeld gesteld.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 238 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
14 november 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Squadron Leader McBurnie heeft deelgenomen aan veel missies boven Italië en zuid Frankrijk en heeft zijn squadron vaardig en vastberaden aangevoerd.
Onder zijn leiding heeft het squadron zeer geslaagd werk gedaan en vernietigde in een periode van 3 weken meer dan 300 vijandelijke voertuigen. Deze aanvallen werden allemaal gedaan onder intens vijandelijk vuur.
Sq/Ldr McBurnie heeft in luchtgevechten zelf minstens 5 vijandelijke toestellen neergeschoten.

Bronnen

Foto