TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pena, Michael Castaneda "Mike"

Geboortedatum:
6 november 1924 (Newgulf/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 september 1950 (Korea)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Veteraan WO2 en Korea.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1948
Military Merit Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1948
Philippines Liberation Medal
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Master Sergeant
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 5th Cavalry Regiment, 1st Cavalry Division "First Team", U.S. Army
Toegekend op:
6 augustus 1951
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand van de Verenigde Naties, dienend in Company F, 2nd Battalion, 5th Cavalry Regiment (Infantry) 1st Cavalry Division. Master Sergeant Peņa onderscheidde zich door door uitzonderlijk heldendom in actie tegen vijandelijke troepen in de buurt van Waegwan in Korea op 4 september 1950. Op die avond, om ongeveer 23:00 uur naderde een vijandelijk bataljon onder dekking van de duisternis en dichte mist tot binnen een paar meter van M/Sgt Peņa's peloton. Hij en zijn mannen openden onmiddellijk het vuur maar het plotselinge vuur van korte afstand van de vijandelijke troepen noodzaakte onze troepen zich terug te trekken. M/Sgt Peņa reorganiseerde snel zijn mannen en leidde hen in een tegenaanval waarbij het verloren gegane terrein werd terugveroverd en probeerde de vijand tegen te houden. Ondanks het verwoestende vuur dat onze troepen afgaven bleef de vijand zich in enorme aantallen op de verdediging storten. M/Sgt Peņa realiseerde zich dat een tekort aan munitie de situatie al snel onhoudbaar zou maken en gaf zijn mannen bevel zich terug te trekken; zelf pakte hij een mitrailleur om hun terugtocht te dekken. Hij hield tot in de vroege uren van de volgende morgen stand tegen de vijand tot zijn positie onder de voet werd gelopen en hij sneuvelde.

Headquarters, Eighth U.S. Army, Korea: General Orders No. 622 (August 6, 1951) as amended by General Orders No. 638 (August 13, 1951) - Postuum toegekend
Opgewaardeerd naar een Medal of Honor
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Master Sergeant Mike C. Peņa onderscheidde zich door dappere daden, onverschrokkenheid en meer dan normale plichtsbetrachting, dienend als lid van Company F, 5th Cavalry Regiment, 1st Cavalry Division in de strijd tegen een gewapende vijand in Waegwan in Korea op 4 september 1950.
Op die avond naderde een vijandelijk bataljon onder dekking van de duisternis en dichte mist tot binnen een paar meter van M/Sgt Peņa's peloton. Toen ze de vijand zagen komen, openden M/Sgt Peņa en zijn mannen het vuur maar door het plotseling verschijnen van de vijand en zijn nauwkeurige vuur van korte afstand moesten onze troepen zich terugtrekken. M/Sgt Peņa reorganiseerde snel zijn troepen en leidde hen in een tegenaanval waarbij het terrein werd terugveroverd dat ze net hadden verloren. Hij en zijn mannen vormden snel een defensieve ring en gaven verwoestend vuur maar de vijand bleef zich in enorme aantallen op de verdediging storten. M/Sgt Peņa realiseerde zich dat een tekort aan munitie de situatie al snel onhoudbaar zou maken en gaf zijn mannen bevel zich terug te trekken; zelf pakte hij een mitrailleur om hun terugtocht te dekken. Hij hield tot in de vroege uren van de volgende morgen de vijand tegen tot zijn positie onder de voet werd gelopen en hij sneuvelde.
De buitengewone heldenmoed, de onzelfzuchtigheid en de meer dan normale plichtsbetrachting van Master Segrant Peņa ten koste van zijn eigen leven passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem, zijn eenheid en de landmacht van de Verenigde Staten van Amerika tot grote eer.

Postuum toegekend
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

1e OLC (WW2)
Purple Heart
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Master Sergeant
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 5th Cavalry Regiment, 1st Cavalry Division "First Team", U.S. Army

2e OLC (postuum toegekend)
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

5 campaign stars & "Bronze Arrow Head"
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

Foto