TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Schmidhuber, Wolfgang Egon Herbert (Pz-Bde 150)

Geboortedatum:
21 februari 1922 (Dresden)
Overlijdensdatum:
21 december 1944
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Königswinter - Ittenbach
Dienstnummer:
-800-3.Inf.E.Btl.103
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Wolfgang Schmidhuber was de zoon van Generaal-majoor Gerhard Schmidhuber. In het Bundesarchiv, afd. Militšrarchiv in Freiburg ligt zijn personeelsdossier. De geboorteakte in dit dossier bevestigt dat hij de zoon van de generaal-majoor is. Meer informatie is te vinden in het Procesdossier van Skorzenny (Skorzeny et all, M1106). Daarover later. Wolfgang Schmidhuber bezocht van maart 1932 Ė december 1937 een gymnasium daarna tot 1937 de Deutsche Oberschule en behaalde zijn Reifezeugnis. Volgens Wikipedia een diploma voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO-diploma). Wolfgang Schmidhuber deed vanaf 01.12.1929 dienst bij de Wehrmacht. Ook hier zijn verschillende bronnen gebruikt. Het personeelsdossier en de data die afkomstig zijn van de Deutsche Dienststelle. Beide bronnen zijn in een formulier verwerkt dat te vinden is in de volledige biografie, zie link naar site in bronvermelding.

Wolfgang Schmidhuber deed dienst bij het Infanteriebataljon 103, omdat op een gegeven moment het regiment geherstructureerd werd vind men in zijn documentatie ook het SchŁtzenregiment 103. In de tabel werden de exacte gegevens zoals die te vinden zijn in zijn dossier en zijn verstrekt door de Deutsche Dienststelle terug te vinden. Vanaf 1943 deed Wolfgang Schmidhuber dienst bij tankeenheden. Op 01.12.1943 werd Wolfgang Schmidhuber Oberleutnant.
Schmidhuber heeft enkele malen in een hospitaal gelegen met diverse verwondingen.
Op 21.12.1944 sneuvelde Wolfgang Schmidhuber als lid van de 4. Kompanie Panzerbrigade, aldus de Deutsche Dienststelle.

Om iets over de omstandigheden van Schmidhubers dood te weten te komen moeten we naar het strafdossier van Skorzeny. In het proces tegen Skorzeny werd een getuige gehoord, Kurt Siebauer. Deze getuige verklaarde Schmidhuber te kennen, en beschreef hem ook uitvoerig. Kurt Siebauer verklaarde bovendien dat Schmidhuber en de rest van dit team in Amerikaanse uniformen waren gekleed. Volgens Siebauer werd de groep, nadat ze op Amerikaans gebied zaten, door 2 MPs gestopt. Schmidhuber zei iets en de Amerikanen zeiden meteen dat ze de handen omhoog moesten doen. De MPs begonnen te schieten , iemand van het team schoot terug en doodde de 2 MPs. Tijdens die schietpartij werd Schmidhuber eveneens geraakt. Siebauer is niet helemaal zeker of Schmidhuber meteen dood was of gewond. Schmidhuber die maar slecht Engels sprak had het bevel gekregen niets te zeggen. Kurt Siebauer had de informatie van de teruggekeerde leden van het team van Schmidhuber. Teamleden van Siebauer waren er stellig in dat Schmidhuber zijn mensen in gevaar had gebracht door te spreken. Leden van de groep waar Siebauer bij was waren na die actie helemaal klaar met Wolfgang Schmidhuber. Zou hij bij hun worden ingedeeld zouden ze hem doodschieten. Volgens de gegevens van de Deutsche Dienststelle sneuvelde Wolfgang Schmidhuber op 21.12.1944 om 03.14uur oostelijk van Malmedy. Ook Skorzeny wist iets over Schmidhuber te vertellen. Opvallend daarbij is dat hij zich kon herinneren dat Schmidhuber in Ligneuville werd begraven. Het is wel opvallend dat Schmidhuber op het soldatenkerkhof in KŲnigswinter-Ittenbach als onbekende soldaat begraven ligt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
6 juli 1941
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2 september 1941
Verwundetenabzeichen 1939 in Schwarz
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
10 mei 1944
Verwundetenabzeichen 1939 in Silber

Bronnen

Foto

Thema's