TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Auchterlonie, James Laurence

Geboortedatum:
7 december 1924 (Victoria/British Columbia, Canada)
Overlijdensdatum:
13 april 1945 (Olst, Nederland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten
Vak: 11. Rij: G. Graf: 02.
Nationaliteit:
Canadese

Biografie

James Laurence Auchterlonie, de geliefde zoon van Rutherford Hope Auchterlonie en Florence Bryant Neunham (Engels) werd geboren op 7 december 1924 in Victoria, British Columbia. Zijn vader was ten tijde van zijn indiensttreding al overleden en hij was het oudste kind en had drie jongere zussen: Marguerite en Doreen Auchterlonie en halfzuster Carol Neunham, waarvan hij helaas afscheid moest nemen toen hij in dienst ging. Hij was een actief lid van the United Church of England en voor de oorlog bezocht hij the Esquimalt High School. James deed ook een korte stage als botenbouwer en hij hoopte deze handel in de toekomst na de oorlog voort te zetten.

James Auchterlonie trad op 19-jarige leeftijd op 1 september 1943 in Vancouver in dienst. Hij had geen militaire training gehad, maar was wel geschikt bevonden voor de dienst. Hij diende in Canada van september 1943 tot november 1944, en daarna in het Verenigd Koninkrijk van november 1944 tot februari 1945, en ten slotte in Noordwest-Europa tot en met april 1945.

Helaas sneuvelde James Auchterlonie op vrijdag 13 april 1945 op de leeftijd van 20 jr. in the A Coy Úf tussen Deventer en Olst Úf bij de bevrijding van Olst. Hij werd tijdelijk begraven op de alg. begraafplaats in Diepenveen en op 9 april 1946 herbegraven in Holten. Zijn naam staat sinds 4 mei 2019 op het oorlogsmonument in Olst.
Op zijn grafsteen: He lives in our hearts Beloved and unforgotten

Zijn medailles waren: The 1939 - 1945 Star; The France and Germany Star; The War Medal; The Canadian Volunteer Service Medal & Clasp.

Hij diende pas vanaf 25 februari 1945 bij the Canadian Scottish Regiment.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten
  • Foto 2: Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten
  • - Edwin van der Wolf