TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Faurot, Robert L.

Overlijdensdatum:
3 maart 1943 (Bismarck Sea)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
39th Fighter Squadron, 35th Fighter Group, U.S. Army Air Forces
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie, dienend bij het 39th Fighter Squadron, 345th Fighter Group, Fifth Air Forcre in actie boven Kokoda op Nieuw Guinea op 28 juni 1942. Deze officier leidde een formatie P-40 jagers tegen een vijandelijkle formatie van 18 bommenwerpers, geëscorteerd door jagers boven Kokoda. Tijdens de eerste aanval kon Lieutenant Faurot slechts een .30 mitrailleur gebruiken. Ondanks dat bleef hij aanvallen en dankzij zijn vaardige leiding leden onze toestellen geen verliezen. Zijn dappere actie en groot plichtsbesef, zonder acht te slaan op zijn eigen leven, kwamen overeen met de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem, zijn eenheid en de United States Army Air Forces tot grote eer.

Postuum toegkeend
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
39th Fighter Squadron, 35th Fighter Group, U.S. Army Air Forces
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie boven de vliegbasis Lae op Nieuw Guinea op 25 november 1942. Capt. Faurot leidde een formatie P-38 toestellen op een bombardementsmissie tegen de sterk verdedigde vliegbasis Lae. Toen de formatie het doel naderde, stegen diverse vijandelijke Zero jagers op om de aanval te beantwoorden. Capt. Faurot loste 2 bommen van 225 kilo boven het vliegveld op een hoogte van 4.000 voet die voorbij het zuidelijke einde van de startbaan in zee vielen. Scherven van de exploderende bommen raakten een vijandelijk vliegtuig dat net was opgestegen en slechts een paar voet boven het water vloog. Het vijandelijke toestel werd door de bomscherven zo zwaar beschadigd dat het niet door kon vliegen en in de oceaan stortte. Zijn dappere actie en grote plichtsbesef, met minachting voor eigen veiligheid, pasten binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem, zijn eenheid en de United States Army Air Forces tot grote eer.

Bronze Oak Leaf Cluster. Postuum toegekend.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
39th Fighter Squadron, 35th Fighter Group, U.S. Army Air Forces
Aanbeveling:
Wegens buitengewone prestaties in de lucht boven de zuidwestelijke Pacific in de periode tussen 18 juli 1942 en 19 januari 1943. In deze periode nam Capt. Faurot deel aan meer dan 50 operationele vluchten waarbij contact met de vijand waarschijnlijk en te verwachten was. Deze vluchten omvatten patrouilles en onderscheppingen van vijandelijke jagers en bommenwerpers boven Nieuw Guinea en Guadalcanal. Gedurende deze periode toonde Capt. Faurot opmerkelijke vliegvaardigheid.

Postuum toegekend
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen