TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mlinar, Stefan (Gebirgsjäger-Regiment 13)

Geboortedatum:
13 december 1915 (Judendorf-Seegraben/Stiermarken, Austria)
Overlijdensdatum:
3 februari 1983 (Graz/Stiermarken, Oostenrijk)
Nationaliteit:
Oostenrijks (1938-1945, Reichsgau)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Stab, III. Bataillon, Infanterie-Regiment 480, 260. Infanterie-Division, Heer
Toegekend op:
3 februari 1942

Zilveren versie.
Infanterie-Sturmabzeichen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
10 december 1942
Medaille
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
5. Kompanie, II. Bataillon, Gebirgsjäger-Regiment 13, 4. Gebirgs-Division, Heer
Toegekend op:
17 augustus 1943
Toegekend wegens een verwonding opgelopen op 28 juni 1943.
Verwundetenabzeichen 1939 in Schwarz
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1 september 1943


Medalia
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gefreiter (Soldaat)
Eenheid:
Funktruppführer, 5. Kompanie, II. Bataillon, Gebirgsjäger-Regiment 13, 4. Gebirgs-Division, Heer
Toegekend op:
24 juni 1944
Beschrijving:
"Gedurende de donkere nacht van 3 op 4 maart 1944, gelukte het de bolsjewieken op de weg van Ryschanowka-Olchowez met een sterkte van een compagnie, door de breken op de linkervleugel, welke werd beschermd door de 2. Kompanie van een Gebirgsjäger-Bataillon. Ten gevolge van de knie diepe modder en onophoudelijke regen waren de Duitse machinegeweren volkomen verstopt geraakt en konden niet vuren. Het lukte de bolsjewieken door de breken door de Duitse loopgraven bij een liche machinegeweer troep die het gat tussen twee bataljons diende te beschermen.
De kommandant van de 2. Kompanie besloot direct een tegenaanval te lanceren met delen van zijn staf en een reserve peloton. Ondertussen bleef Gefreiter Mlinar achter als leider van de radio eenheid van het hoofdkwartier, met de taak on ononderbroken radio contact met her Bataillon te onderhouden. In de modderige loopgraven kon de groep de tegenaanval maar langzaam op gang krijgen. Plotseling vielen er schoten in de loopgraven achter het hoofdkwartier van de compagnie.
Direct de penibele situatie begrijpend, opereerde Mlinar niet meer ale communicatie specialist, maar als een ervaren gevechts militair. Met onvermoeibare energie en op eigen initiatief riep hij zijn radio bediener en telegrafist en met zijn twee kameraden bestormde hij de loopgraven achter het hoofdkwartier met machinegeweren en handgranaten in de hand. Knie diep in d emodder stormde hij 50 meter voorwaards naar de vijand die het tot daar had weten te brengen. Nadat zijn eerste granaten explodeerden, sprong hij naar voren, zonder twijfelen met de dood in de ogen.
"Hurra" schreeuwend doodde hij 6 bolsjewieken op korte afstand met zijn machinegeweer en nam drie gevangenen. Achter hem kwam zijn radio bediener heldhaftig om het leven terwijl hij een handgranaat duel uitvocht. Dit succes uitbuitend bleef Mlinar zelfstandig voorwaards stormen door de onderwater staande lopgraven met slechts 10 partronen in zijn magazijn, wederom "Hurra" schreeuwend.
Door zijn heldhaftig optreden lukte het hem een complete bolsjewistische compagnie op de vlucht te jagen. De vijand liet hierbij 4 lichte machinegeweren, 14 semi-automatische wapens en verscheidene geweren achter.
Gefreiter Mlinar, door zijn onafhankelijke beslissing, persoonlijke opoffering en moedige houding, voorkwam aldoende een onafwendbaar lijkende bolsjewistische doorbraak."

23e Ritterkreuz binnen 4. Gebirgs-Division.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto