TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burrowes, Thomas

Geboortedatum:
17 oktober 1904 (Brooklyn/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 juni 1974 (Silver Spring/Maryland, Verenigde Staten)
Begraven op:
United States Naval Academy Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Bevorderingen:
?: Commander;
?: Captain;
?: Commodore;
1953: Rear Admiral.

Loopbaan:
? - 1925: US Naval Academy;
?: USS West Virginia;
?: Commanding Officer, USS O’Brien;
?: Commanding Officer, USS Abner Read (DD-526);
?: Commanding Officer, Destroyer Division 106;
?: Commanding Officer, Naval Task Unit, Eniwetok;
?: Office of the Chief of Naval Operations;
3 maart 1951 - 22 februari 1952: Commanding Officer, USS Wisconsin (BB-64);
?: Assistant Chief of Naval Personnel, Naval Reserve;
?: Commanding Officer Destroyer Flotilla Three;
mei - augustus 1956: Commander, Military Sea Transportation Service;
september 1956 - september 1958: Director, Logistic Plans Division;
september 1958 - juni 1960: Commander, Service Force, Atantic.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding Officer, U.S.S. Abner Read (DD-526), U.S. Navy
Toegekend op:
25 januari 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Landcrab
Citation:
Wegens waardevol optreden als commanderend officier van de destroyer U.S.S. Abner Read (DD-526) in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de aanval op en de verovering van het eiland Attu, Territory of Alaska van 11 tot 19 mei 1943. Zijn schip, hoewel pas in dienst en technisch nog in de opwerkfase was, werd kort voor de eerste aanval uit noodzaak vervangen als eerste ondersteunende schip. Ondanks onervaren personeel en ongunstig weer, ging Captain Burrowes vaardig met zijn schip om in niet in kaart gebrachte wateren en door zijn leiderschap en deskundigheid leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan de steun die zijn schip verleende bij het neutraliseren van minstens 2 vijandelijke batterijen die de voortgang van onze troepen hadden opgehouden. Zijn constante moed en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Tweede BSM toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste BSM.
Ten tijde van de actie had hij de rang van Commander.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding Officer, U.S.S. Wisconsin (BB-64), U.S. Navy
Toegekend op:
10 maart 1951
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als commanderend officier van het slagschip U.S.S. Wisconsin (BB-64) en als Task Element Commander van diverse aanvallen met kanonnen tijdens operaties tegen vijandelijke troepen in Korea van 28 november 1951 tot 22 februari 1952. Captain Burrowes nam vurig en met gezond oordeel zijn diverse verantwoordelijkheden em leidde vaardig de strijdgroepen onder zijn commando in herhaalde kanonaanvallen op vijandelijke troepen en installaties rond Bombline. Kojo en Wonsan op de oostkust van Korea. Hij navigeerde zijn diverse eenheden vaardig door gesloten en met mijnen bezaaide wateren en controleerde en leidde deskundig het vuur van zijn schip op versterkte posities van de vijand en leverde daarmee waardevolle steun aan de eigen grondtroepen en verstoorde daarbij ernstig de levering van voorraden aan gebieden in de frontlinie. Bovendien bereidde hij reddingsmissies voor en voerde die uit waarmee hij het leven redde van 3 eigen vliegers die boven vijandelijk gebeid waren neergeschoten. Met zijn voortdurende opmerkelijke professionele vaardigheden, zijn inspirerend leiderschap en standvastig plichtsbesef droeg Captain Burrowes aanzienlijk bij aan het succes van vitale operaties en hield daarmee de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

Tweede LoM toegekend in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste LoM.
Ten tijde van de actie droeg hij de rang van Commander.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding Officer, Destroyer Division 106, Task Force 58, U.S. Navy
Uitgereikt voor:
Operatie Forager
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperherid en onverschrokkenheid als commandant van Destroyer Division 106. toegevoegd aan Task Force 58 tijdens acties tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens de 1ste slag om de Filippijnenzee op 19 en 20 juni 1944. Captain Burrowes leidde zijn formatie destroyers, onderdeel van het veiligheidsgordijn van de aanvalsgroep van snelle slagschepen en vocht dapper met zijn schip toen sterke formaties bommenwerpers boven het gebied vlogen en voorbereidingen troffen voor hun verwoestende aanvallen. Hij zette vaardig zijn eenheden in voor maximale kracht tegen de aanstormende vijand en zette de volledige vuurkracht van zijn schepen in tegen de aanvallers; door zijn briljante leiding en moedige tactiek droeg hij bij aan het succes van zijn vier escorteurs bij het verbreken van de formaties voor die door konden dringen tot onze kapitale vloot eenheden. Zijn moed en inspirerende leiding tegenover grote moeilijkheden waren factoren die bijdroegen aan het succes van onze voortdurende operaties tegen de vijand in de Pacific en zijn voortdurend dappere optreden strekt hem, zijn dappere commando en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Commanding Officer, Destroyer Division 106, Task Force 58, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als commandant van Destroyer Division 106 in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de Pacific van 10 december 1943 tot 7 augustus 1944. Captain Burrowes, moedig en vindingrijk in de uitvoering van een belangrijke opdracht leidde efficiënt zijn pas gevormde divisie tijdens de operaties rond de Marianeneilanden waar hij effectieve vuursteun leverde aan amfibische landingen. Captain Burrowes opereerde daarna met een snelle Carrier Task Group en voerde een meesterlijke verdediging tegen een felle Japanse luchtaanval, daarbij nam hij 14 vijandelijke vliegtuigen voor zijn rekening zonder schade aan zijn eigen schepen.

Toegekend met de "V" van Valor.
Ten tijde van de actie had hij de rang van Commander.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Toegekend met "V" van Valor.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen