TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gray, Owen Park

Geboortedatum:
5 mei 1908 (Estcourt/Natal, Zuid-Afrika)
Overlijdensdatum:
9 juni 1969 (Estcourt/Natal, Zuid-Afrika)
Dienstnummer:
47416V
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Owen Park Grey was de zoon van William Grey die tijdens WO 1 het bevel voerde over de Natal Light Horse in Duits zuidwest Afrika (Namibië)
In oktober 1923 ging hij in dienst bij de Natal Carabineers for Active Citizen Force maar nam na 4 jaar ontslag uit de dienst.
In juni 1938 kwam hij in dienst bij de S.A.A.F. en vloog bij No. 11 en No. 17 Squadron met Fairey Battles, Martin Marylands, Bristol Blenheim Vs en Boston Ventura's voornamelijk als escorteur van konvooien, anti-duikbootpatrouilles en het aanvallen van schepen.
Hij werd op 10 mei 1946 uit actieve dienst ontslagen.
Na de oorlog trouwde hij, het paar kreeg drie kinderen en hij keerde terug naar het boerenbedrijf.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major
Eenheid:
No. 17 Squadron, South African Air Force
Toegekend op:
14 november 1944
Het DFC werd aan hem als Flight Commander toegekend voor het voltooien van 93 missies, in totaal 572 vlieguren.
Aanbeveling:
Deze officier, nu in zijn tweede tour, heeft een opmerkelijke staat van dienst. Tijdens recente operaties heeft hij bijzonder goed werk verricht. In augustus 1944 spotte Major Grey 4 vijandelijke schepen voor Savona. Ondanks zeer slecht weer vloog hij laag over de sterk verdedigde haven en deed een beslissende aanval. Later in dezelfde maand nam hij deel aan een zeer geslaagde aanval op op de olieraffinaderij en de scheepswerf in Port St. Louis du Rhône. Major heeft altijd een hoog peil van operationele efficiëncy in zijn flight gehandhaafd.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto