TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Robertson, George

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Police Constable
Eenheid:
Metropolitan Police, British Police Forces, Home Office, British Government
Toegekend op:
21 februari 1941
Aanbeveling:
P.C. Robertson reed met reservist Rippon als passagier in een politiewagen toen er vlakbij een aantal H.E. bommen insloeg. Twee ontploften zeer dicht bij de auto die aanzienlijk beschadigd werd en overdekt met puin. De agenten waren behoorlijk geschrokken maar raakten niet gewond. Er kwam een andere agent bij en rapporteerde dat er vlakbij huizen waren verwoest en dat hij dacht dat er mensen zaten opgesloten. De drie agenten gingen direct ter plaatse waar ze een volledig verwoest huis aantroffen behalve een deel van het dak dat onder een hoek van 60 graden met de scheidingsmuur hing in een zeer gevaarlijke positie.
Er werden stemmen van onder het puin gehoord en de drie agenten slaagden erin een opening net groot genoeg te maken zodat P.C. Robertson de kamer in kon waarin de mensen zaten opgesloten. De lucht was zeer slecht omdat er gas ontsnapte dat zich mengde met het stof van de explosie.
P.C. Robertson vond vijf mensen in de kamer, vier ervan onder de bedden, omringd met en bedolven onder het puin en de vijfde zat verstrikt in de veren van een bed. P.C. Rippon kroop toen naar binnen en hielp Robertson bij het bevrijden van de mensen. Toen het reddingswerk voltooid was, stortte het dak in. Beiden hebben bij andere gelegenheden onder gevaarlijke omstandigheden kalmte en tegenwoordigheid van geest getoond en waren een uitmuntend voorbeeld voor collega agenten.
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

Foto