TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nichols, Donald

Geboortedatum:
18 februari 1923
Overlijdensdatum:
2 juni 1992
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
6004th Air Intelligence Service Squadron, U.S. Air Force
Toegekend op:
8 december 1950
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid in actie op 3 en 4 augustus 1950. Tussen 27 juni en 3 augustus waren de troepen van de VN in Korea gedwongen zich geleidelijk terug te trekken voor de opmars van numeriek sterkere vijandelijke troepen, vooraf gegaan door de nieuw ontworpen T-34 tank. Dit zwaar gepantserde voertuig dat door de vijand intensief werd gebruikt, was grotendeels verantwoordelijk voor de hoge verliezen en tegenslagen die de eigen troepen leden. Omdat deze tank onkwetsbaar leek voor standaard grond- en luchtwapens, moest er concrete informatie worden verzameld om effectieve tegenmaatregelen te kunnen nemen. Op 3 augustus 1950 hoorde Captain Nichols over de positie van van twee uitgeschakelde T-34 tanks en ging met vier Koreaanse assistenten op weg naar een vooruitgeschoven positie waar hij hoorde dat er nog drie T-34 tanks waren aangekomen om de kapotte tanks te beschermen. Om 17:40, zich volledig bewust van het eraan verbonden gevaar, kroop hij onder intensief kruisvuur door de frontlinie. Toen hij de kapotte tanks bereikte ontdekte hij dat tankbemanningen en andere vijandelijke troepen op minder dan 40 meter afstand lagen. Ondanks het dreigende gevaar van ontdekking en slechts voorzien van een tang en een schroevendraaier, verwijderde hij alle naamplaten, vitale onderdelen, technische handboeken, een complete radio en enkele 85 mm granaten. Hij stelde verder de kwetsbare punten vast waar de tank met succes kon worden aangevallen. Hoewel het verwijderen van de onderdelen diverse moeizame en totaal negen uur durende trips vereiste onder steeds gevaarlijker wordende omstandigheden, bleef Captain Nichols doorwerken met minachting voor eigen veiligheid. Toen een van zijn assistenten door mortiervuur gewond raakte voerde hij hem met gevaar voor eigen leven af naar onze linies. De onverschrokkenheid en grote moed, getoond door Captain Nichols bij het veilig stellen van de gegegevens die essentieel waren voor het optreden van de VN in Korea, strekken hem en de Amerikaanse luchtmacht tot grote eer.

Headquarters, Far East Air Forces, General Orders No. 131
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
6004th Air Intelligence Service Squadron, U.S. Air Force
Toegekend op:
8 december 1950
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de Regering van de Verenigde Staten, dienend bij de Far East Air Forces in Korea van 25 juni tot 15 oktober 1950. De uiterst opmerkelijke prestaties van Captain Nichols strekken hem en de Amerikaanse luchtmacht tot de hoogste eer.

Headquarters, Far East Air Forces, General Orders No. 13
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Office of Special Investigations (OSI), U.S. Government
Toegekend op:
22 juni 1951
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand van de Verenigde Staten , dienend bij het Office of Special Investgation, in actie tegen vijandelijke troepen in de Republiek Korea op 17 april 1951. Vergezeld door vijf Koreaanse specialisten vloog Captain Nichols in een onbewapende helicopter achter de vijandelijke linies om zeer belangrijke inlichtingen te verzamelen. Ondanks treffers in de motor en het in tense vuur van luchtafweer en kleine wapens dat ze boven vijandelijk gebied tegen kwamen, gaf Captain Nichols bevel de missie voort te zetten, vastberaden als hij was hem te voltooien.
Ze landden in een gebied een paar kilometer van een belangrijke vijandelijke opslagplaats. Captain Nichols fotografeerde kalm en nauwkeurig het materiaal,. legde opschriften en technische gegevens vast hield toezicht op het demonteren van vitale onderdelen en het inladen ervan in de helicopter. Hoewel het toestel op de vlucht terug naar eigen gebied onder zwaar en nauwkeurig vijandelijk vuur kwam waardoor een rotorblad zwaar beschadigd werd, vloog het gehavende toestel naar zee en na 130 kilometer vliegen boven de Gele Zee langs de Koreaanse kust, maakte het een noodlanding op een eigen eiland waarvan ze vervolgens werden afgevoerd. Captain Nichols riskeerde vrijwillig zijn leven om de vijand inlichtingen van onschatbare waarde te ontfutselen.

General Headquarters Far East Command: General Orders No. 159

Bronnen

Foto