TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Green, James Holt

Geboortedatum:
8 oktober 1909 (Charleston/South Carolina, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 januari 1945 (Oostenrijk)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Epinal
Dienstnummer:
0-246370
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
Company B, 2677th OSS Regiment, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company B 2677th Regiment O.S.S. in actie tegen vijandelijke troepen van 17 september tot 26 december 1944. Lieutenant Green meldde zich vrijwillig voor een inlichtingenmissie in het hart van door de Duitsers bezet Tsjechoslowakije hoewel hij volledig op de hoogte was van de daarbij betrokken grote gevaren. Als missiecommandant was hij de drijvende kracht achter het verkrijgen van militaire inlichtingen die voor de Geallieerden van groot belang waren en het regelen van redding en afvoer van neergestort Geallieerd vliegend personeel. Onder zijn deskundige leiding opereerde de groep enkele weken met succes achter de vijandelijke linies onder omstandigheden van het grootste gevaar en ontberingen tot door het verhevigen van de gevechten in Tsjechoslowakij het niet langer praktisch was de operaties voort te zetten. Er werd een voortdurende stroom inlichtingen naar de Gallieerden verzonden over zaken als de opstelling en sterkte van vijandelijke troepen, rapporten over verzetsactiviteiten met schattingen van het aantal wapens nodig voor verzetsbewegingen, nauwkeurige en gedetailleerde rapporten over resultaten van Geallieerde bombardementen en het aanwijzen van nieuwe doelen.
De briljante leiding van Lt Green en zijn dapper en efficiënt functioneren als missiecommandant, tot aan zijn gevangenname en executie door de vijand, komen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.

Headquarters, U.S. Army-Mediterranean Theater of Operations, General Orders No. 293 (postuum toegekend)
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Aanbeveling:
"Lieutenant James Holt Green (NSN: 0-246370), United States Naval Reserve, werd op of rond 26 januari 1945 door de Duitsers gevangen genomen terwijl bij het O.S.S. in Europa diende en tot aan zijn dood gevangen gehouden werd.

Prisoner of War Medal

Bronnen