TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concentratiekamp Mauthausen

Kort na de "aansluiting" van Oostenrijk bij het Duitse Rijk werd begonnen om in de gemeente Mauthausen aan de Donau een concentratiekamp op te richten voor de voltrekking van de "hechtenis ter bescherming van de staat of individu" van de verklaarde tegenstanders van het NS-regime. Het concentratiekamp Mauthausen zou tot het eerste concentratiekamp buiten het "oude rijk" en tot een van de meest beruchte kampen binnen het gehele nationaalsocialistische kampensysteem worden.

Vanaf zijn officiële oprichting tot aan de bevrijding van het kamp door het 3e US-leger op 5 mei 1945, hebben bijna 200.000 gevangenen uit talrijke Europese landen en uit de hele wereld de onmenselijke bepalingen van de gevangenschap en de foltermethoden van de SS ondergaan. Meer als de helft heeft de gevangenschap niet overleefd. De gevangenen stierven aan uitputting door uitbuiting van hun arbeidskracht, aan besmettelijke ziekten door de rampzalige hygiënische omstandigheden, zij werden ter dood gefolterd, door de SS-manschappen doodgeschoten of in de gaskamers van Mauthausen, in het nevenkamp Gusen alsook in de "Euthanasie-inrichting" Hartheim met gas gedood.

Vanuit het hoofdkamp Mauthausen ontwikkelde zich in de loop der tijd, in toenemende mate sinds het jaar 1943, een heel systeem van buitenkampen, in die de gevangenen werden verdeeld en waar ze op de eerste plaats tot werkzaamheden voor de wapenproductie werden gedwongen. De systematische uitbuiting van de gevangenenarbeid leidde maar oppervlakkig tot betere gevangenschapsomstandigheden voor de gevangenen. Speciaal in de laatste oorlogsmaanden werd de situatie in het concentratiekamp Mauthausen door het hopeloos overvol maken van het kamp en de steeds slechter wordende verzorging steeds meer precair. Vele gevangenen zijn nog na hun bevrijding in de lazaretten overleden aan de gevolgen van de schade aan hun gezondheid die zij door hun gevangenschap hadden opgelopen. De overlevenden van het kamp zien zich ook tientallen jaren daarna altijd nog geconfronteerd met een verlies van een groot deel van hun leven.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken