TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Keszthelyi, Tibor K.

Geboortedatum:
1909
Overlijdensdatum:
24 januari 1945 (Oostenrijk)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Epinal
Dienstnummer:
0-1704213
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
2677th OSS Company, Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapnde vijand, dienend bij het 2677th Regiment O.S.S. in actie tegen vijandelijke troepen van 7 oktober tot 12 december 1944. First Lieutenaant Keszthelyi meldde zich vrijwillig voor een inlichtingenmissie in het hart van door de vijand bezet Tsjechoslowakijke hoewel hij volledig op de hoogte was van de daaraan verbonden grote gevaren. Als officier met de leiding over een onderafdeling van een verbindings- en inlichtingenteam had 1st Lt Keszthelyi de specifieke opdracht om contact te leggen met de Tsjechoslowaakse ondergrondse en om twee burger agenten in Hongarije te laten infiltreren. Binnen een paar dagen na zijn aankomst in Tsjechoslowakije slaagde hij erin een overeenkomst te sluiten met de ondergrondse om de twee mannen Hongarije binnen te brengen en hij bracht ze zelf over de grens.
Een van die twee mannen volbracht later een vitale inlichtingenmissie in Boedapest. In de volgende weken vervulde 1st Lt Keszthelyi met grote deskundigheid en onverschrokken zijn taak als verbindingsman met de Tsjechoslowaakse ondergrondse en verkreeg zo waardevolle informatie over troepenbewegingen per trein, gedetailleerde rapporten over industriële productie en belangreijke informatie over het Duitse moreel. Hij leverde belangrijke hulp bij de redding en evacuatie van een groot aantal Geallieerde vliegers. Toen de voedselvoorraad van de groep kritiek werd, was 1st Lt Keszthelyi bijzonder actief bij het leiden van fouragegroepen waarvan de activiteiten uiterst gevaarlijk waren vanwege de voortdurende aanwezigheid van Duitse patrouilles.
Op 12 december 1944, toen 1st Lt Keszthelyi en een soldaat naar een dorp gingen om paarden te krijgen voor het vervoer van ernstig zieke leden van hun groep, werden ze door een Duitse patrouille opgepakt en vervolgens geëxecuteerd. De activiteiten van 1st Lt Keszthelyi tot aan zijn gevangenname leverden waardevolle inlichtingen voor de oorlogsinspanning op. De heldhaftige en onzelfzuchtige vervulling van zijn taak weerspiegelt de beste tradities van de strijdkrachten.

Headquarters, U.S. Army-Mediterranean Theater of Operations, General Orders No. 207 (postuum toegekend)
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen