TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schumacher, Gerd (Grenadier-Regiment 337)

Geboortedatum:
5 november 1920 (Neukirchen-Ostholstein/Holstein, Duitsland)
Overlijdensdatum:
10 december 1943 (Zjytomyr/Oekraïne, Sovjet Unie)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leutnant der Reserve (Reserve 2e Luitenant)
Eenheid:
Führer, 5. Kompanie, II. Bataillon, Grenadier-Regiment 337, 208. Infanterie-Division, Heer
Toegekend op:
15 januari 1944
Schumacher's aanbeveling voor het Ridderkruis bevat het volgende:

"Leutnant Schumacher voerde op 9 december 1943 op eigen initiatief een patrouille uit. Terwijl hij hiermee bezig was, ontdekte hij rond 10 uur totaal 7 vijandelijke T-34 tanks in een bosgedeelte tegenover hem. Leutnant Schumacher besloot deze tanks met wapens op korte afstand aan te vallen. Geholpen door dichte mist lukte het hem met zijn troepen langs de vijandelijke infanterie te sluipen. Leutnant Schumacher beval zijn troepen zich verborgen te houden terwijl hij magnetische AT mijnen plaatste op 6 verschillende vijandelijke tanks, de één na de ander. Hoewel een groot aantal hiervan weigerden te ontploffen, werd 1 tank vernietigd.

Op dezelfde dag, rond 12 uur, reden twee T-34 tanks voor de sector van Schumacher zijn compagnie langs. Ze bleven steken in het moerassige terrein voor het schootsveld. Hoewel de tanks hevig afweervuur afgaven, kroop Schumacher met zijn Compagnie HK eskader leider (Unteroffizier Alfred Schulze) en een boodschapper (Grenadier Schuls), naar de tanks. Leutnant Schumacher en Unteroffizier Schulze vernietigden ieder één van de tanks met magnetische AT granaten.

Dezelfde dag rond 23 uur, vielen twee T-34 tanks een pionier groep aan vlak achter de frontlinie, die opdracht had gekregen een brug te repareren. Leutnant Schumacher nam direct het besluit het gevecht aan te gaan. Kompanie HK zugführer Unteroffizier Schulze en boodschapper Grenadier Schulze (die beiden later slachtoffers werden) zorgden ervoor dat de tankbemanning bezig gehouden werden (die zich verdedigden met handgranaten en pistolen) en doodden iedereen behalve een tankchauffeur, die gevangen werd genomen. Geheel alleen plaatste Leutnant Schumacher magnetische AT mijnen aan beide tanks en vernietigde hiermee zijn derde en vierde tank op deze dag. Leutnant Schumacher raakte licht gewond aan zijn hand door granaatsplinters."

Postuum toegekend.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto