TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lake, Peter Ivan "Basil"

Geboortedatum:
30 januari 1915
Overlijdensdatum:
juni 2009
Dienstnummer:
212165
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bij het uitbreken van de oorlog werkte Peter Lake als bankier in Ghana. Hij werd opgeroepen en diende bij de inlichtingendienst nadat hij door het S.O.E. was gerekruteerd en als zodanig ondermijnende acties tegen Duitse belangen in de Golf van Guinee uitvoerde.
Medio 1943 ging hij echter naar Engeland terug en na een opfriscursus werd hij bij Sectie F geplaatst. Op 9 april werd hij boven de Dordogne afgeworpen samen met radiotelegrafist Ralph Beauclerc.
Hij had opdracht gekregen om een nieuw netwerk met de naam Digger op te zetten nadat Author was verraden en door de Duitsers opgerold nadat Harry Peulevé gearresteerd was. Lake's werk omvatte veel reizen in de Corrèze, Lot en de Dordogne. Zie de aanbeveling voor zijn Military Cross voor meer details over zijn werk in Frankrijk. Op 15 augustus 1944 speelde Lake een opmerkelijke rol bij de onderhandelingern voor de overgave van het Duitse garnizo in Brive-la-Garde en dat was de eerste stad in bezet Frankrijk die uitsluitend door het verzet werd bevrijd.
Aan het einde van zijn missie in Frankrijk ging Laker over naar de Sectie Italië van het S.O.E. Na de oorlog kwam hij bij Buitenlandse Zaken en diende als consul op diverse posten waaronder Mozambique, Frankrijk, IJsland, Indonesië, Italië, België en Brazilië.
Na zijn pensionering in 1975 werkte hij voor de Cambridge Wildlife Trust.

? Lance-Corporal
1 oktober 1941: 2nd Lieutenant
? Temporary Captain

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd in april 1944 boven de Dordogne in Frankrijk afgeworpen om plaatselijke verzetsgroepen op te zetten en te instrueren, bestaande uit voornamelijk veteranen uit de Spaanse burgeroorlog.
Lake had slechts twee maanden om zijn groep op hun aanvallen voor te bereiden. De omgeving was al onrustig en de vijand gebruikte infiltranten onder zijn vele rekruten om officieren als Lake uit te schakelen. Als gevolg was Lake voortdurend onderweg om verraad en arrestatie te voorkomen. Ondanks deze moeilijkheden was zijn groep op tijd klaar en vanaf begin juni tot het moment waarop het gebied van vijanden was gezuiverd, blonken zijn groepen uit in sabotage en guerilla acties. De spoorlijn tussen Perigeux en Coutras werd voortdurend aangevallen. De vijand herstelde het spoor elke keer weer tot Lake zelf een groep van zeven man aanvoerde en door bij Neuvic 500 meter spoor te vernielen en ladingen met vertraagde ontsteking te plaatsen stelde hij tenslotte dit belangrijke traject permanent buiten gebruik.
Wegens zijn uitstekende prestaties bij de voorbereiding en leiding van plaatselijke verzetsactiviteiten ter ondersteuning van de Geallieerde invasie en voor zijn moed bij het leiden van herhaalde aanvallen op vijandelijke doelen, wordt aanbevolen deze officier te onderscheiden met het Military Cross.
Signed: Colin Gubbins, Major General. 3.3.45.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met Zilveren Ster.
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto